Als bloedlinke populist of in vlammende gitaarduels – in ‘Rood’ toont rockband De Staat zich op zijn grimmigst

‘Van-dáág is…???” Met vragende ogen en gevoel voor ironie croont Torre Florim, zanger van De Staat, de overbekende, zoetsappige en uitgekauwde refreinregel uit die ene evergreen van Marco Borsato. Een net niet uitverkochte Paradiso buldert maandagavond meteen terug: „ROOD!!!”

Je zou erover kunnen zeuren: een succesvolle band die het op den duur ook niet meer weet, bedenkt een list om de oneindige sleur van studio-plaat-tournee(-repeat) te doorbreken en maakt daarom voortaan alleen nog maar nummers in ‘kleuren’.

Toch is dat wat de Nijmeegse band De Staat deed. Volgens die nieuwe muzikale hiërarchie staat rood voor duister, grimmig en hard; geel voor dansbaar en lichtvoetig; en blauw voor gevoelig en melancholisch. Toegegeven: veel conceptueler wordt het niet, veel pretentieuzer ook niet.

Ontzagwekkende mega-act

De Staat beleeft een wonderlijke carrière. Wat begon als een eigenzinnig in elkaar geknutseld eenmansproject van zanger-gitarist-alleskunner Torre Florim, is in vijftien jaar uitgegroeid tot een ontzagwekkende mega-act, festivalsloper én subsidieslurper (de band wist tot verbijstering van sommige collega-muzikanten in vier jaar tijd één miljoen euro bijeen te fixen).

Ook muzikaal verlegde de band de bakens: klonken de eerste twee albums nog als een Nick Caviaanse versie van Queens of the Stone Age, na een korte Beastie Boys-flirt begonnen ronkende synthesizers de gitaren te verdringen en werden de nummers steeds dansbaarder, vaak met simpele slogans als refrein. Dankzij voodoo-gabberhit ‘Witch Doctor’ – waarbij fans in navolging van de virale video rondkolkten in een gigantische circle pit – werden vele festivalweides grondig omgeploegd.

Die zegetocht culmineerde dus in een caleidoscoop van primaire kleuren en vorig jaar uiteindelijk toch het zevende album Red, Yellow, Blue. Dat palet aan stemmingen presenteert de band nu live in driedaagse marathons. Na Londen en Nijmegen is deze week Amsterdam aan de beurt.


Lees ook
‘De Staat is nu veel meer een echte band’

‘De Staat is nu veel meer een echte band’

Kleur bekennen

Je kunt erover klagen dat De Staat spatjes heeft gekregen, maar je kunt ook je zegeningen tellen en kleur bekennen. Wie wil moshen gaat maandag naar rood, wie wil dansen kiest dinsdag voor geel, en wie wil zwijmelen droomt woensdag weg bij blauw. Van de driedaagse was overigens alleen de gele (dus dansbare) dinsdag uitverkocht: de transitie van rockband richting danscollectief lijkt dus lucratief.

Maar ook maandag deint de vloer van Paradiso voortdurend op en neer, bij hoekige beukers als ‘Old MacDonald Don’t Have No Farm No More’. Het vuur uit de begindagen klinkt terug in ‘Ah, I See’ en ‘Meet the Devil’ dat eindigt in een vlammend gitaarduel tussen Florim, de onverstoorbare snaren-stoïcijn Vedran Mircetic én maatje-van-het-eerste-uur Wout Kemkens (van voorprogramma Iron Jinn). Drummer Tim van Delft slaat de bekkens letterlijk van zijn drumstel, als frisbees vliegen ze over het podium.

Niet alles verloopt vlekkeloos: ‘Some Body’ lijkt een goedkope indie-versie van ‘What Is Love?’, de wanstaltige nineties-hit van Haddaway. Maar die miskleun maakt De Staat weer goed met de marcheertrance van ‘Paying Attention’ en ‘Make Way for the Passenger’. Daarin wordt de climax telkens treiterend doch vakkundig uitgesteld totdat een gekmakende rave overblijft, waarin frontman Florim als een naargeestige volksmenner de maat slaat.


Lees ook
De Staat is eruit: grimmige muziek is rood, dansbare geel, gevoelige blauw

De Staat is eruit: grimmige muziek is rood, dansbare geel, gevoelige blauw

Hij speelt die rol met verve, maar altijd dubbelzinnig. Want hoewel Florim vanaf de eerste seconde oogt alsof hij de zaal wil wegvagen, heeft hij tegelijkertijd een aandoenlijk anti-charisma dat de burger moed geeft. In de opener ‘Look At Me’ maakt hij – onhandig dansend – grappen over zowel rocksterrensleur („I got the same old face, I’m still standing on this stage”) als zijn kale plekken („Look at me, doing the same routine, while my hair is falling out”).

Maar als hij na een uur opnieuw „Look at me” blaft, in ‘Burning the Flag’, doet hij dat in de gedaante van een bloedlinke populist, die vanuit een tot in de nok van Paradiso gehesen spreekgestoelte de goegemeente streng en met opgeheven vingertje overtuigt van de noodzakelijkheid van een nieuwe wereldorde. „Build the wall, burn the witch, push the left to right. It’s The Party, waking up an army.”

Code rood dus: veel grimmiger wordt het niet.

https://www.youtube.com/watch?v=wbCcyXcFKDc