Alles trilde, toen een deel van de brug in aanbouw neerstortte

„Het is zo stil nu”, zegt de 56-jarige man in de voortuin van zijn huis, pal tegenover het industrieterrein in Lochem. Hier wordt al een tijd gebouwd aan een nieuwe brug over het Twentekanaal. „Elke dag kijk ik wel even”, zegt de man, een verrekijker om zijn nek. Af en toe brengt hij hem naar zijn ogen om naar politiemensen en brandweerlieden te kijken, die in groepjes rondlopen en druk overleggen.

Woensdag is de man in zijn kantoor aan huis aan het werk als hij plots een ontzettende knal hoort. „Alles trilde”, zegt hij. „Alles.” Als hij naar buiten loopt ziet hij een grote witte boog liggen, die even daarvoor nog aan kabels aan een hijskraan in de lucht hing. Daarna klinkt een kakofonie van sirenes. En nu dus stilte.

Woensdag zou een mijlpaal worden in de bouw van een brug over het Twentekanaal bij het Achterhoekse Lochem, maar het ging gruwelijk mis. Een deel van de brug stort rond elf uur naar beneden, twee bouwvakkers overlijden en twee anderen raken ernstig gewond. De woonplaats of leeftijd van de slachtoffers is nog niet bekend. In de ochtend en begin van de middag arriveren de hulpdiensten massaal. De gewonden worden overgebracht naar het ziekenhuis, en één dode wordt geborgen.

Dan is het overleggen, plannen en wachten, in bedrukte sfeer. Eén van de overledenen zit vast op grote hoogte, boven op een enorm stalen ‘steiger’ voor de brug. Vanaf de grond is zijn oranje werkpak zichtbaar. Het lichaam moet door specialistische teams worden geborgen.

Rammelend staal

Aannemer BAM zou woensdag de grootste delen van de ‘Nettelhorsterbrug’, de liggers en bogen, op een groot bouwterrein naast het kanaal in de lucht hijsen en aan elkaar vastlassen. De klus trok een handjevol belangstellenden.

Boven op een groene container naast het bouwterrein maakte BAM al eerder een speciaal uitzichtpunt. Daar stond ook Nieke Hoitink, een journalist die de bouw van de brug voor regionale krant de Stentor volgt. Ze ziet hoe enkele bouwvakkers de lift naar de top van de stalen steiger nemen. Dan, tijdens het omhoog takelen van één van de bogen van de brug, hoort ze een harde knal. „De grote boog zat aan twee hijskranen vast, en leek bij één hijskraan los te schieten”, zegt Hoitink. „Ik hoorde rammelend staal en de boog zwiepte enorm heen en weer.” Ze ziet mensen, hoeveel weet ze niet precies, van de enorme stalen constructie naar beneden vallen.

In de ochtend werd al bekend dat het hoogste punt van de brug niet kon worden bereikt door de harde wind later op de dag. Of die wind iets met het ongeluk te maken heeft, is nog niet bekend.

„Hóe dit precies kon gebeuren, kan ik niet zeggen”, zegt André Meilink van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG). Dat zal de arbeidsinspectie moeten onderzoeken. De Onderzoeksraad voor Veiligheid is aan het eind van de middag al ter plaatse. „De gewonden zijn naar het ziekenhuis en hun verwondingen zijn niet levensbedreigend”, weet Meilink.

Ongeveer 35 mensen waren op het moment van het ongeluk aan het werk. „Veel bouwvakkers hebben het ongeluk gezien of gehoord”, zegt hij. Zij worden opgevangen in de kantine van een naastgelegen bedrijf, waar slachtofferhulp aanwezig is.

„Ik werk al dertig jaar bij de VNOG, en dit is een uitzonderlijk bedrijfsongeval”, zegt Meilink. Het is nu stil op de bouwplaats, omdat de situatie „statisch” is, legt hij uit. „We weten dat er nog één lichaam geborgd moet worden, maar de situatie op het terrein is mogelijk gevaarlijk. Daar kunnen we nu geen hulpverleners meer op afsturen.”

Delen van de brug bij Lochem.
Foto Persbureau Heitink/ANP

Brandweerlieden van de Specialisme Technische Hulpverlening (STH) lopen in oranje uniformen rond op het terrein. Zij worden ingezet bij complexe ongevallen, zoals ingestorte gebouwen. Na 14.00 uur arriveren ook mensen van het Urban Search and Rescue team (USAR), dat gespecialiseerd is in ongelukken of rampen waarbij mensen bekneld zitten.

Terwijl er een hoogwerker naast de stalen steiger wordt geplaatst, staan burgemeester van Lochem Sebastiaan van ’t Erve (GroenLinks) en de Gelderse gedeputeerde Klaas Ruitenberg (provinciale infrastructuur, SGP) de pers te woord. Hij is „geschokt”, zegt Van ’t Erve. „Er is twintig jaar over deze brug overlegd bij de provincie, en vijf jaar gepland, en dan gaat het in een dag zó mis.”

Belangrijk voor de Achterhoek

De brug zou een belangrijke schakel worden in een nieuwe rondweg, die de Achterhoek met de A1 moet verbinden. „Daar heeft de hele Achterhoek belang bij”, zegt Van ’t Erve. Door de rondweg wordt Lochem ontlast van vrachtverkeer, dat nu nog door de stad dendert. Gedeputeerde Ruitenberg kan niet zeggen hoeveel vertraging het project oploopt. „Ik ben nu bezig met de slachtoffers en de nabestaanden.”

Van ’t Erve was meteen naar de kantine gegaan, om te praten met de BAM-medewerkers. Wat hij heeft gezegd? Hij zucht lang. „Ik heb hen laten praten. De meeste mensen die er waren hebben het zien gebeuren, die willen vooral een luisterend oor. Zij zijn diep geraakt.”

Rond vijf uur weten de reddingswerker van de STH en USAR het lichaam van het tweede dodelijke slachtoffer te bergen.