‘Voor sommige vrouwen is de drempel om naar het theater te gaan hoog, zeker als ze zich niet herkennen in het publiek of de sfeer”, zeggen Hanina Ajarai en Fahima Ettaher. „Wij willen die drempel verlagen.” Ook hun nieuwe programma Ey meisje! brengen ze daarom alleen voor vrouwen op het podium.
Journalist Ajarai (43) en huisarts Fahima Ettaher (47) hebben sinds een paar jaar als comedycollectief ‘House of Femmes’ een voet gezet in de theaterwereld. Ze maken cabaret over het dagelijkse leven van vrouwen. Hun tweede voorstelling Ey meisje! is onderdeel van het Micha Wertheim Festival, waarin Wertheim voorstellingen die zijn aandacht trokken selecteerde voor het randprogramma van zijn nieuwe show.
In Ey meisje! speelt Ettaher typetjes en sketches, Ajarai neemt het publiek mee als host. Samen vertellen ze een verhaal over de verhouding van vrouwen tot mannen, op straat, op de werkvloer en in liefdesrelaties.
Wat bracht jullie van de journalistiek en de medische wereld naar het theater?
Ajarai: „Ik had even geen opdracht als freelance journalist en begon als vrijwilliger bij buurttheater Studio de Bakkerij in Rotterdam, waar ik programma’s voor kinderen maakte. Daar ontdekte ik een passie voor theater. Via de podcast ‘Echt Gebeurd’, waar ik een verhaal mocht vertellen, kwam ik in aanraking met storytelling. Toen ik een idee voor een voorstelling deelde met de directeur van De Bakkerij, moedigde hij me aan mee te doen aan een pitchwedstrijd.”
Ettaher: „In mijn werk als huisarts maak ik van alles mee. Ik bedacht dat ik daar iets mee wilde, bijvoorbeeld door het op te schrijven. Maar Hanina zei direct: ‘Schrijven? Je moet het theater in!’ Ze was ervan overtuigd dat we dit samen konden. We deden mee aan de pitchwedstrijd en wonnen. Dat betekende een gefinancierde voorstelling in tien wijktheaters. We besloten dat onze voorstellingen alleen toegankelijk zouden zijn voor vrouwen.”
Waarom zijn de voorstellingen alleen toegankelijk voor vrouwen?
Ajarai: „Het zaadje werd geplant bij een vrouwenzwembad in Turkije. Fahima en ik kennen elkaar van vroeger, kwamen elkaar daar na 25 jaar weer tegen. De sfeer was ontspannen, totaal anders dan in de gemengde ruimtes. We herkenden iets wat voor vrouwen uit verschillende culturen vertrouwd is, een plek met alleen vrouwen voelt veilig en vrij. We trekken Marokkaans-Nederlandse vrouwen, maar ook Turkse, hindoestaanse en witte vrouwen. Die mix is wat we willen bereiken.”
/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data132089753-57943e.jpg|https://images.nrc.nl/um_h1V4lRCgKLSmaDxYZggcq6BA=/1920x/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data132089753-57943e.jpg|https://images.nrc.nl/uhlVjIwpcXBCmb6Visd41-AmtCo=/5760x/filters:no_upscale()/s3/static.nrc.nl/images/gn4/stripped/data132089753-57943e.jpg)
Foto Ellen Daniels
Ettaher: „Het idee dat alleen vrouwen in de zaal zitten geeft mij een veiliger gevoel op het podium, waardoor ik ook dieper op herkenbare onderwerpen voor vrouwen kan ingaan. Onze eerste voorstelling Je moeder! richtte zich bijvoorbeeld op moederschap. We willen laten zien dat er ook ruimte is voor het vrouwelijk perspectief op het podium.”
Ajarai: „Toen ik speellijsten bekeek van stand-up comedians, waren dat vooral shows van mannen. De inhoud is daardoor ook vaak meer op mannen gericht, grover en vulgairder. Wij brengen verhalen waar veel vrouwen zich in herkennen.”
Willen jullie niet juist dat vrouwelijke perspectief delen met mannen?
Ettaher: „Empowerment vinden wij belangrijk. Het publiek komt vaak met ons dansen op het podium. Dan komt er heel wat los, juist omdat ze zich veilig voelen.”
Ajarai: „We hebben daar zeker over nagedacht en ook bij een try-out mannen uitgenodigd. Toch gaat het bij ons vooral om de sfeer in de zaal, hoe het publiek zich voelt. Soms moeten mannen ruimte maken voor vrouwen. Dat is ook een vorm van verandering brengen.”
Hoe is jullie dynamiek in het theater?
Ettaher: „Voor mij is theater een uitlaatklep naast mijn werk als huisarts op de spoedafdeling, het zorgen voor mijn moeder en mijn gezin. Ik denk altijd: wat kan er misgaan? Hooguit krijg je een rotte tomaat tegen je hoofd. Daar lig ik niet wakker van.”
Ajarai: „Ik noem mezelf inmiddels artistiek directeur en regel alles achter de schermen. Op speeldagen is Fahima ontspannen, ik juist gestresst. We brengen elkaar daarin mooi in balans.”
Hoe zien jullie de toekomst van ‘House of Femmes’?
Ajarai: „Na onze eerste show wilden we meer. Toen ik boekingen moest regelen, merkte ik hoe lastig dat is als beginnend theatermaker. Ik ben gaan netwerken en praten met mensen uit het veld. Micha Wertheim kwam naar de try-out van onze show en via hem staan we in Frascati. Echt belangrijk vinden we de laagdrempeligheid. We willen in de buurttheaters blijven staan.”
Ettaher: „Ik hoef niet beroemd te worden. Ik wil dat onze shows toegankelijk blijven voor vrouwen uit de wijk, zoals in de Haagse Schilderswijk waar onze show uitverkocht was. Er mag wel wat meer gelachen worden in het leven. Humor helpt om dingen te verwerken, zeker als je elkaar begrijpt.”
Hanina Ajarai en Fahima Ettaher spelen op zaterdag 17 mei om 19:00 in het Frascati theater in Amsterdam. Het Micha Wertheim Festival vindt plaats van 13 tot en met 17 mei.
