Alleen bewustwording helpt helaas niet tegen denkfouten

Dat we allerlei voorspelbare denkfouten maken, weten veel mensen wel. Ik noem twee van de bekendste. Confirmation bias: we zoeken en onthouden vooral informatie die onze bestaande denkbeelden bevestigt. Loss aversion: we trekken ons doorgaans meer aan van verlies dan van winst.

Deze mentale valkuilen komen over de hele wereld voor en hebben volgens psychologen een biologische oorsprong. Toch leeft bij veel mensen de hoop dat je met wat bewustwording dit soort irrationaliteit kunt vermijden. Je legt dan bijvoorbeeld aan kiezers uit dat sommige politici hun denkbeelden opzettelijk bevestigen en ze naar de mond praten. Werkt dat?

Kennistekort

Het idee dat kennis het medicijn is tegen onverstandig denken en doen wordt ook wel het information deficit model genoemd. Of in goed Nederlands: het kennistekortmodel.

De meeste wetenschappers hebben hun geloof in dit model inmiddels laten varen. Onderzoek laat bijvoorbeeld zien dat niet kennis en informatie, maar belangen, sociale invloed en cultuur in sterke mate bepalen wat mensen uiteindelijk geloven.

En natuurlijk spelen die denkfouten waar we het net over hadden ook een rol. Ook wanneer je juist kennis over die denkfouten wilt overdragen. Mensen laten zich niet overtuigen en zo beschermen denkfouten zichzelf, zou je kunnen zeggen.

Wat werkt wel?

Maar wat moet je dan doen? Drie suggesties uit onderzoek.

1. Oefenen helpt. Onderzoekers die verschillende trainingsaanpakken rond denkfouten vergeleken, stelden vast dat oefenen met een videogame beter werkt dan bijvoorbeeld kijken naar een voorlichtingsvideo. Mensen bleken na een uur oefenen met een game gedurende circa twee maanden beter in staat om denkfouten te vermijden.

2. Algoritmes helpen. Een algoritme is niet anders dan een analoog of een digitaal stappenplan om een probleem op te lossen, vergelijkbaar met een recept in de keuken. In de werkpraktijk nemen algoritmes vaak de vorm aan van een papieren checklijst. Of – in toenemende mate – van een AI-assistent.

Beslissingen die je neemt aan de hand van een algoritme zijn volgens onderzoekers in vrijwel alle gevallen superieur aan de beslissingen die je intuïtief neemt.

3. Design helpt. Als je weet welke denkfout je wilt bestrijden, kun je het stappenplan ook ‘inbouwen’ in belangrijke beslisprocessen. Voorbeelden? Anoniem solliciteren leidt, net als blinde audities bij symfonieorkesten, tot meer gelijke kansen. Brainstormen op papier of per computer helpt ook meer introverte mensen om zich uit te spreken. Dat soort dingen.

Kort en goed. Denken dat denken voldoende is om denkfouten te voorkomen is meestal een denkfout. Je zult toch ook echt iets moeten doen.

Ben Tiggelaar schrijft wekelijks over persoonlijk leiderschap, werk en management.