Goedemorgen!
Alle blikken zijn vandaag en de komende dagen op de beurzen gericht. Gaan beleggers na de dreigementen dit weekend in brieven van Donald Trump aan de belangrijke handelspartners EU en Mexico met heffingen van 30 procent wel reageren?
Na brieven die de Amerikaanse president vorige week stuurde aan 24 andere landen met veel hogere heffingen dan verwacht, kwam er geen heftige reactie van beurzen. Sterker nog, die stegen nog even door. Dat was heel anders na zijn eerste heffingenstorm op 2 april, toen de koersen flink naar beneden kelderden. Pas toen Trump een week later de heffingen opschortte, begon een herstel van de beurzen.
Vanochtend lieten de futures op de Amerikaanse en Europese beursindexen een lichte daling zien van 0,4 en 0,6 procent. De Aziatische beurzen waren vrij stabiel. Het lijkt erop dat beleggers iets minder optimistisch zijn, maar vooral afwachtend. Daarbij kan meespelen dat de Europese landen dit weekend nog rustig reageerden en de Europese Commissie aangaf vergeldende maatregelen nog even achter de hand te houden. Een pakket van heffingen ter waarde van 21 miljard dollar dat deze week had moeten ingaan, werd nog even opgeschort.
Er is kennelijk nog hoop dat onderhandelingen tot lagere heffingen kunnen leiden bij de Europese politici. En misschien ook bij beleggers, die erop blijven vertrouwen dat Trump na twee stappen vooruit er altijd weer ééntje achteruit doet. We zullen vandaag en de komende dagen de beurzen nog extra scherp in de gaten houden.
Wat ons verder vandaag opviel:
- De bitcoin bereikte vanochtend voor het eerst een waarde van boven de 120.000 dollar. Daarmee spelen de cryptobeleggers in op debatten die vanaf vandaag in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden zullen worden gevoerd over een lichte vorm van regulering van de cryptomarkten. Het hoogste wat de bitcoin op de Aziatische markten vanochtend aantikte was 121.207,55 dollar.
- Ondanks de handelsoorlog is de Chinese export in de maand juni gestegen met 5,8 procent. De uitvoer van Chinese goederen naar de VS daalde wel fors ten opzichte van dezelfde maand een jaar geleden, met 16 procent. Maar dat was altijd nog minder dan de 34,5 procent waarmee de Chinese export naar de VS in mei afnam.
- Investeringsfonds Teslin heeft vorig jaar een negatief rendement behaald van 27,3 procent. Volgens het FD komt dat vooral door een afboeking van 68 miljoen euro op fietsenfabrikant Accell, waarvan Teslin mede-eigenaar is. Ook afboekingen op elektrische bussenfabrikant Ebusco en zonnepanelenproducent Hyet Solar. Topman Johan Terpstra zegt in het FD dat de rendementen van Teslin dit jaar beter zijn.
- Zout- en chloorproducent Nobian heeft vorig jaar een verlies van 53 miljoen euro geboekt, blijkt uit het onlangs verschenen jaarverslag. Het verlies is volgens het FD veroorzaakt door een voorziening van 55 miljoen euro die de voormalige dochter van AkzoNobel heeft getroffen voor bodemsanering op de productielocaties.

