Al zeker 18 doden en meerdere vermisten na zware overstromingen in Marokko

Overstromingen door noodweer in het zuiden van Marokko hebben aan al zeker achttien mensen het leven gekost. Volgens autoriteiten worden meerdere mensen vermist, maar door de verwoeste infrastructuur zijn de getroffen gebieden slecht bereikbaar en ontbreekt betrouwbare informatie over de daadwerkelijke schade.

Onder meer in Marokkaanse provincies als Tata, Tiznit, Errachidia, Tinghir en Taroudant regende het dit weekend zeer hard, waardoor rivieren buiten hun oevers traden en modderstromen volledige dorpen verwoesten. Volgens de laatste cijfers zijn ruim vijftig huizen vernietigd, 110 wegen beschadigd en is er aanzienlijke schade aan de lokale elektriciteits-, water- en telefoonnetwerken.

Volgens lokale autoriteiten viel dit weekend in twee dagen evenveel regen als de droge en woestijnachtige gebieden normaal gesproken in een heel jaar te verwerken krijgen. De getroffen regio’s kampen al langere tijd met droogte, waardoor de gebieden grote hoeveelheden water moeilijker kunnen verwerken. Daarnaast is er door de zware aardbeving van een jaar geleden – die een deel van hetzelfde gebied trof – sprake van gebrekkige infrastructuur.

Ook over de grens bij Algerije zorgde de regenval voor problemen. Zeker een persoon kwam om door overstromingen, en tot op heden worden nog twee mensen vermist na het noodweer.