Al in haar eerste week wordt het leiderschap van Nicolien van Vroonhoven getest

„We houden elkaar vast, zij aan zij”, zegt Nicolien van Vroonhoven. „Ik hoop dat we met elkaar, schouder aan schouder, want we hebben elkaar echt nodig, laten zien wat we in huis hebben.”

Op dinsdagmiddag is de fractiekamer waar Nieuw Sociaal Contract (NSC) iedere week vergadert vol met Kamerleden, medewerkers, de partijvoorzitter. En veel journalisten. Maar de stoel naast Nicolien van Vroonhoven is leeg.

„We gaan bewíjzen dat we het kunnen”, zegt zij. Vijf dagen eerder heeft Pieter Omtzigt iedereen binnen en buiten de partij overvallen door zijn vertrek aan te kondigen. Sommige Kamerleden lijken er nog van bij te moeten komen. Nog geen twee jaar eerder zegden zij hun banen op om zich aan te melden als kandidaat-Kamerlid voor een partij die maar net bestond, die nog geen verkiezingsprogramma had, en die om één persoon draaide: Pieter Omtzigt. Hij is er niet.

Van Vroonhoven krijgt de voorzittershamer overhandigd – „namens Pieter, want zo is het toch wel” – van fractielid Olger van Dijk. Daarna moeten de journalisten weg, de vergadering gaat beginnen. „En dat doen we met Pieter in ons achterhoofd”, zegt Van Vroonhoven nog.

Die dinsdag blijft ook in de grote debatzaal van de Tweede Kamer de stoel naast Van Vroonhoven leeg. Er is over nagedacht. De stoel staat symbool voor het grote gat dat Omtzigt slaat. Het blijft zo tot Omtzigt officieel afscheid neemt in de Kamer, na de meivakantie. De hele dinsdag zeggen NSC’ers dat Van Vroonhoven nu de onbetwiste nieuwe partijleider is. Sommigen beginnen er uit zichzelf over.

‘Wat doet Pieter?’

Nicolien van Vroonhoven was er al bij voordat NSC bestond. In het najaar van 2022, het kabinet-Rutte IV regeerde nog, Pieter Omtzigt zat als éénpitter in de Tweede Kamer, meldde ze zich bij hem. Zij was terug van vijf jaar Australië, waar ze met haar partner en vijf kinderen had gewoond, en wilde hem helpen. Ze was Omtzigt blijven volgen vanuit Australië, vond dat hij goed werk deed, maar ook dat hij eenzaam overkwam. De twee kenden elkaar nog van hun tijd bij het CDA, ze hadden jarenlang als nieuwe Kamerleden met elkaar opgetrokken, aan het begin van de eeuw. Zij voerde het woord over belastingen, hij over pensioenen.

Nog geen jaar nadat ze zich had gemeld bij Omtzigt, was het kabinet gevallen en waren ‘Wat doet Pieter?’ de meest gebruikte woorden in Den Haag. Toen hij in de zomer van 2023 aankondigde mee te zullen doen met de verkiezingen, werd Van Vroonhoven de nummer twee op de kieslijst. Waar hij was, was zij. Terwijl de partij zich profileerde met grote beloften over ‘goed bestuur’, herstel van het vertrouwen in de overheid en bestaanszekerheid, was Van Vroonhoven vooral bezig met Omtzigt. Werd alles hem te veel? Dan was zij er om hem te kalmeren. Maakte hij zich zorgen over media? Dan belde Van Vroonhoven even. Zat zijn jasje niet goed? Dan trok zij het recht.

Werd alles Pieter te veel? Dan was zij er om hem te kalmeren

Op de eerste ledendag van NSC, vlak voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2023, komen zevenhonderd nieuwe leden samen in Amersfoort. Van Vroonhoven schaduwt Omtzigt, regelt zijn interviews, geeft hem tussendoor een glaasje water aan. Aan het eind van de dag zegt ze met tranen in haar ogen hoe trots ze is. Alles lijkt goed te gaan, peilingen wijzen erop dat ze in één klap met meer dan twintig zetels in de Tweede Kamer kunnen komen. Ze kunnen écht iets gaan veranderen.

Pieter Omtzigt en Nicolien van Vroonhoven, na afloop van een gesprek met Kamervoorzitter Vera Bergkamp, twee dagen na de Tweede Kamerverkiezingen.

Foto Bart Maat

Pensioenwet

Deze woensdagmiddag, iets na vijf uur, beent Nicolien van Vroonhoven de grote debatzaal in. Een debat dat heel belangrijk is voor NSC, dreigt volledig te ontsporen. Tweede Kamerlid Agnes Joseph verdedigt een amendement, een aanpassing, van de Pensioenwet. Ze wil dat werknemers en gepensioneerden inspraak krijgen bij de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel. Ooit had Joseph dit amendement samen met Pieter Omtzigt ingediend. Omtzigt heeft van pensioenen, een van zijn specialiteiten, altijd een heel belangrijk punt gemaakt.

Maar haar partijgenoot, vicepremier en minister van Sociale Zaken Eddy van Hijum, voelt niets voor het amendement. Het is „niet werkbaar of uitvoerbaar”, zegt hij. Alle adviesorganen, tot aan de Raad van State toe, hebben dit gezegd. Het debat tussen de twee NSC’ers loopt hoog op. Agnes Joseph heeft zelf in de pensioensector gewerkt, zegt ze. Zij zou het toch wel weten?

De Kamer moet schorsen om te bepalen of het debat wel verder kan. En Nicolien van Vroonhoven moet proberen de eenheid in NSC te herstellen. Ze gaat, de handen in de zij, lang in gesprek met de politiek assistent van Eddy van Hijum. Op dit soort momenten van crisis, zeggen NSC’ers vaak, blinkt ze uit. Ze is dan ‘een moeder’, ze kan ‘verbinden’.

Maar er is geen beginnen aan voor Van Vroonhoven. Van Hijum blijft bij zijn standpunt. Agnes Joseph zegt, met emotie in haar stem, in het debat: „U houdt uzelf én de bevolking voor de gek hiermee.” Van Hijum schrikt van haar woorden. Kamerleden zien het gebeuren en kijken elkaar aan. Een Kamerlid dat een partijgenoot in het kabinet zo hard en persoonlijk aanvalt – het komt vrijwel nooit voor in Den Haag. De oproep van Van Vroonhoven, over „schouder aan schouder” en „zij aan zij”, lijkt al te zijn vergeten.


Lees ook

Lees ook: NSC opent in pensioendebat de aanval op Raad van State, toezichthouders én de eigen vicepremier

Ilse Saris, Agnes Joseph, Nicolien van Vroonhoven en Folkert Idsinga van NSC tijdens het  debat in de Tweede Kamer over de wijziging van de pensioenwet. Foto Bart Maat

Sommigen vragen zich na afloop af: hoe lang blijft NSC nog bestaan? Ook binnen de partij wordt die vraag soms gesteld. De regie lijkt volledig weg nu de oprichter en leider, Pieter Omtzigt, vertrokken is uit de politiek.

De fractie, hoor je op de gang van NSC in het tijdelijke Tweede Kamergebouw, probeert er het beste van te maken. Sommigen zien het als een voordeel dat Pieter Omtzigt weg is. Nu kan eindelijk gebeuren wat ze al langere tijd hoopten, maar zelden hardop uitspraken: dat NSC zou ‘ontpieteren’, en dat fractieleden meer zichzelf en hun eigen ideeën konden laten zien. In de partijtop werd sinds het aantreden van de twintigkoppige fractie, in december 2023, gezien dat de schaduw van Omtzigt sommige fractieleden wel érg onzichtbaar maakte.

In de NSC-top zien ze ook dat Nicolien van Vroonhoven geen grote stemmentrekker is

Altijd de nummer twee

Maar of dat met Nicolien van Vroonhoven aan het hoofd moet? Zij was altijd de nummer twee. Toen Omtzigt in september vorig jaar tijdelijk was uitgevallen en Van Vroonhoven een paar maanden de leiding had, vermoedden ze binnen NSC én de coalitie dat ze nog sterk luisterde naar Omtzigt. Na de terugkeer van Omtzigt in de fractie deelden ze de taken: hij was de leider, maar zij onderhield de contacten met de coalitiepartijen en deed het meeste regelwerk in de fractie.

Haar eerste week als leider verloopt moeizaam. Het pensioendebat, waarin ze Agnes Joseph met opgestoken duim vanuit haar bankje in de Kamer had aangemoedigd, ontspoort. Tweede Kamerlid Merlien Welzijn meldt zich ziek. Welzijn is, schrijft ze op LinkedIn, „met stomheid en verbazing geslagen” over de afspraken die haar eigen partij in de Voorjaarsnota met coalitiepartners heeft gemaakt over bevriezing van de huren. Woningcorporaties zeggen daardoor veel minder te kunnen bouwen. Van Vroonhoven gebruikt veel woorden om de afspraken, een wens van de PVV, te verdedigen. Ze vindt dat het kabinet met een oplossing moet komen. Coalitiepartijen die zich bemoeien met de begroting van het kabinet, zelf maatregelen voorstellen die de belofte voor meer woningen dwarsbomen en dan voor een oplossing wijzen naar het kabinet dat die maatregelen nooit heeft gewild – is dat dan goed bestuur? Van Vroonhoven heeft het er zichtbaar moeilijk mee, maar zegt ook dat haar handtekening stáát.

Van Vroonhoven speculeert verder openlijk over het einde van NSC. Een dag na het vertrek van Omtzigt krijgt ze in het televisieprogramma Dit is Tijs de vraag of NSC samen zou kunnen gaan met het CDA. Ze zegt: „Ik sluit niets uit voor de toekomst.” NSC’ers weten niet wat ze horen. Een partijleider die op haar eerste dag de mogelijkheid openhoudt dat ze samengaan met de partij waar ze zo demonstratief mee wilden breken? Kamerleden van haar partij nemen er daarna voor de camera’s afstand van. „Ik sluit het wél uit”, zegt Diederik Boomsma op dinsdag.

Nicolien van Vroonhoven (NSC) tijdens het Vragenuur.

Foto Bart Maat

Tijdelijke partijleider?

Nicolien van Vroonhoven (54) laat in het midden of zij alleen een tijdelijke partijleider is, of dat zij wil blijven. Misschien wil ze zelfs lijsttrekker worden bij volgende verkiezingen. Ze wil er rustig over nadenken. Fractieleden zeggen dat ze haar tijd willen gunnen om te groeien in haar rol. Alternatieven zijn er ook niet. Eddy van Hijum werd lange tijd gezien als een mogelijke nieuwe leider, en in de top werd wel nagedacht over een terugkeer van de vicepremier in de fractie, maar na het heftige pensioendebat van deze week lijkt die kans verkeken.

In de top van NSC zien ze ook dat Nicolien van Vroonhoven geen grote stemmentrekker is. Er gaan stemmen op om een nieuw ‘boegbeeld’ aan te trekken die de rol van Omtzigt kan overnemen, en die misschien bij volgende verkiezingen lijsttrekker kan worden.

Eén naam wordt al serieus genoemd in de top van de partij, al is ze nog niet benaderd: Ingrid Coenradie, nu staatssecretaris van Justitie en Veiligheid namens de PVV. Zij botst de laatste tijd openlijk met haar partijleider Geert Wilders. En omdat de PVV buiten Wilders geen leden kent, is ze politiek transfervrij.

Ingrid Coenradie wordt bij NSC gezien als aansprekend, authentiek, en bovendien iemand die teleurgestelde PVV-kiezers zou kunnen trekken. Want NSC, ziet ook de partijtop, moet dringend op zoek naar nieuwe kiezers. Weggelopen NSC-kiezers (NSC staat op twee zetels in de peilingen, een verlies van achttien) zullen niet snel terugkomen. Voormalige PVV’ers misschien wel.

Van Vroonhoven zal zich inhoudelijk onderscheiden van Omtzigt, is de verwachting. Zij was tijdens de formatie tegen samenwerking met de PVV, al legde ze zich neer bij de vorming van een coalitie met de radicaal-rechtse partij. Sociaal-economisch geldt ze als linkser dan Omtzigt, bijvoorbeeld als het over armoede gaat.

Cultureel is ze juist een stuk conservatiever. Dat bleek onder meer uit haar verzet tegen verruiming van de Transgenderwet. Die zou het onder meer makkelijker maken voor trans personen om hun geslacht in de geboorteakte te wijzigen. Van Vroonhoven kan, is de hoop bij sommige NSC’ers, de partij een rechtser profiel geven.

Maar of dat genoeg is om het voortbestaan van NSC te garanderen? De partij heeft bijna alle kiezers te danken aan Pieter Omtzigt en zijn beloften. Die zijn niet waargemaakt, en Omtzigt heeft de politiek verlaten. Van Vroonhoven begint dus op een grote achterstand, en heeft op zijn minst gezag en eenheid in haar partij nodig. Beide zijn haar in haar eerste week nog niet gegund.


Lees ook

Lees ook: NSC moet verder zonder Pieter Omtzigt, maar kan dat wel?

Nicolien van Vroonhoven en Pieter Omtzigt (toen nog de fractievoorzitter van NSC) tijdens het tweede NSC-congres in november 2024.