Al die oranje meuk: waarom dóén supermarkten dat nog?

Bij Plus kun je sparen voor een Buurthempie, een oranje hesje met de naam van je stad of dorp erop. Jumbo deelt dit EK voetbal Juichspencers uit. Lidl heeft de officiële EK-voetbalplaatjes met de spelers erop. Bij een tientje aan boodschappen krijg je er drie. Albert Heijn geeft tijdens het toernooi Oranje Spelerskaarten weg, vierkante speelkaarten met de Nederlandse voetballers. Twee gratis bij tien euro.

Het zijn gratis of bijna-gratis producten, en dat zie je er wel aan af: ze zijn duidelijk niet gemaakt voor de eeuwigheid. Al zijn de spencer en het ‘hempie’ wel multifunctioneel ontworpen: beide kledingstukken zijn na het EK te transformeren tot een herbruikbare boodschappentas (hemdtasjes, inderdaad). De spelerskaarten van Albert Heijn zijn ook te gebruiken als onderzetters, dus helemaal nutteloos hoeven ze na het EK niet te worden – in theorie. Woordvoerder Marian Verheij van Lidl over de levensduur van de voetbalplaatjes: „We gaan ervan uit dat het album lange tijd bewaard zal worden.”

Grappige items die het nationale voetbalgevoel versterken? Prullaria? Oranje meuk, zou je het misschien ook kunnen noemen. Hoe dan ook draait traditiegetrouw tijdens voetbalkampioenschappen de marketingmachine weer op volle toeren bij alle Nederlandse supermarkten, met uitzondering van Aldi: die keten doet net als voorgaande toernooien niet mee aan de speciale spaaracties en lollige EK-items. „Wij houden van eenvoud, ook tijdens grote evenementen zoals het EK”, volgens woordvoerder Wijnand Simons. Maar dat roept ook de vraag op: waarom doen alle andere supermarkten eigenlijk nog wél mee?

Meer bier en bitterballen

„Onze 500.000 Juichspencers zijn nu al op, en hebben geleid tot een merkbare toeloop in de winkels”, zegt marketingdirecteur Jorieke de Vries van Jumbo. „Dan zie je ook echt dat er veel meer chips, bitterballen en bier worden gekocht.” Deze acties wérken, kortom.

Retailonderzoeker Nick Bombaij van de Universiteit van Amsterdam deed onderzoek naar honderden spaaracties van supermarkten wereldwijd, en ontdekte dat de gemiddelde omzet per klant door spaaracties voor gratis of bijna-gratis items met ongeveer 19 procent steeg. „Ik heb niet specifiek naar EK-acties gekeken, maar ik zou verwachten dat het daarbij zelfs wat hoger ligt omdat het zo’n populair evenement is”, zegt hij. De winst van supermarktketens stijgt door spaaracties met ruim een procent, volgens zijn onderzoek.

Voor de winst en omzet van supermarktketens werken de EK-items dus uitstekend, maar passen ze nog wel bij de steeds ambitieuzere duurzaamheidsdoelstellingen die de supermarkten ook hebben? „Voor Lidl is duurzaamheid een van de belangrijkste voorwaarden voor een succesvolle toekomst”, staat te lezen op de website. Albert Heijn heeft in veel winkels metersgrote affiches hangen met voorbeelden van hoe de winkelketen werk maakt van verduurzaming. Plus schrijft op de website: „We streven ernaar om samen met onze klanten, medewerkers en leveranciers de wereld duurzamer te maken.” „Bij Jumbo willen we de impact op het milieu en het klimaat zoveel mogelijk beperken”, staat op Jumbo.com. Hoe matchen die doelstellingen met weggeefacties van tamelijk nutteloze oranjegekleurde spulletjes?

Oranje buurthempie, Plus.
Foto Jeroen Jumelet/ANP

Enorme milieuvoetafdruk

Jumbo heeft voor de spencers gekozen omdat veel mensen tóch wel iets oranjes aantrekken bij het kijken van wedstrijden. „En je kunt ze lang gebruiken”, zegt marketingdirecteur Jorieke de Vries. „Bij vorige toernooien hadden we bijvoorbeeld de juichcape, en die zie je nog steeds in het straatbeeld.” De half miljoen spencers die de supermarkt dit jaar uitdeelde waren nog over van het vorige grote toernooi. „Die wilden we niet weggooien dus hebben we hem nu weer ingezet.” Ze zijn overigens wel ver weg geproduceerd; in China. En over de kledingindustrie wordt sowieso steeds duidelijker dat die een enorme milieu- en CO2-voetafdruk heeft.

De Oranje Spelerskaarten van Albert Heijn zijn in Nederland gemaakt van karton dat is geproduceerd met een FSC-keurmerk voor duurzame houtproductie. Ze zijn daarnaast recyclebaar via het oud papier. Ook de voetbalplaatjes van Lidl zijn grotendeels van FSC-papier gemaakt.

Dat is wel een verandering ten opzichte van vroeger, toen er bijvoorbeeld honderdduizenden nutteloze plastic ‘wuppies’ of vuvuzela’s werden weggegeven die na het toernooi meteen in de vuilverbranding belandden. „Supermarkten doen duidelijk meer hun best op de duurzaamheid van de items dan vroeger, maar uiteindelijk mag het ze niet te veel winst kosten”, zegt Nick Bombaij van de UvA. „En het is totaal afhankelijk van wat de consument doet: supermarkten volgen hun gedrag.”

En daar verandert nog niet heel veel in tijdens voetbaltoernooien, signaleert Jorieke de Vries van Jumbo: „Op het moment dat we zien dat de consument er geen behoefte meer aan heeft, dan nemen we dat natuurlijk mee. Maar dat is duidelijk niet het geval.” En dat blijkt ook bij andere ketens. Lidl moest de laatste dagen zelfs dranghekken plaatsen vanwege de grote drukte door de run op hun voetbalplaatjes. Veel klanten vinden oranje meuk gewoon leuk.