Ajax speelt gelijk tegen AEK Athene in rommelige wedstrijd

Europa League De Amsterdammers kwamen in de eerste helft op voorsprong via een penalty van Steven Bergwijn, maar zagen de Grieken in de tweede helft terugkomen.
Ajax-verdediger Josip Sutalo in duel met een speler van AEK Athene.
Ajax-verdediger Josip Sutalo in duel met een speler van AEK Athene. Foto Thanassis Stavrakis / AP

Ajax heeft zijn tweede wedstrijd in de Europa League met 1-1 gelijkgespeeld tegen AEK Athene. Een penalty van aanvoerder Steven Bergwijn in de eerste helft bracht de Amsterdammers op voorsprong, maar in de tweede helft kopte de verdediger Domagoj Vida zijn ploeg weer op gelijke hoogte. Door het 2-2 gelijkspel tussen Marseille en Brighton staat Ajax samen met de Fransen op de tweede plek in groep B.

Bij AEK Athene stond voormalig PSV’er Nourdin Amrabat in de basis. Ajax moest het doen zonder de geschorste Silvano Vos, de Serviër Benjamin Tahirovic was zijn vervanger. In een kolkend stadion, waar de Ajax-spelers continu beschenen werden met laserpennen vanaf de tribune, waren de eerste kansen voor Ajax, met schoten van Carlos Forbs en Brian Brobbey.

Het eerste doelpunt viel na een half uur spelen, dankzij een penalty van Steven Bergwijn. De wedstrijd, die tot dan toe rommelig was verlopen, begon op en neer te golven, met tot aan de rust kansen over en weer. De tweede helft begon even rommelig als de eerste: passes kwamen vaak niet aan, er werd amper opgebouwd en de spelers vochten harde duels met elkaar uit. Ajax had de voorsprong kunnen uitbouwen, onder meer via Forbs en Berghuis, maar de gelijkmaker viel aan de andere kant, toen een scherpe voorzet werd binnengekopt door de volledig vrijstaande Vida.

Ook nu weer zorgde het doelpunt voor een aantrekkelijkere helft, met dit keer vooral kansen voor de Grieken. Keeper Jay Gorter hield zijn ploeg echter op de been en zorgde ervoor dat Ajax niet voor de zoveelste keer dit seizoen verloor. Zondag spelen de Amsterdammers, momenteel vijftiende in de Eredivisie, tegen AZ, dat later op donderdagavond in de Europa League speelt tegen Legia Warschau.