Air France-KLM boekte recordwinst deze zomer door goedgevulde vliegtuigen

Air France-KLM heeft afgelopen zomer een recordwinst van 931 miljoen euro behaald, zo bleek uit de kwartaalcijfers die de holding deze vrijdag publiceerde. Vorige zomer, voor luchtvaartmaatschappijen doorgaans het belangrijkste kwartaal, bedroeg de winst ongeveer de helft daarvan. De omzet van Air France-KLM was 8,7 miljard euro dit kwartaal. Na publicatie van de cijfers ging het aandeel Air France-KLM met iets meer dan 3 procent omhoog.

De vliegtuigen van de holdingonderneming, in 2003 ontstaan uit Air France en KLM, waren gemiddeld voor ongeveer 90 procent gevuld. Dat terwijl klanten ook meer hebben betaald voor hun tickets – die waren gemiddeld 2 procent duurder dan vorig jaar. Brandstof was 18 procent goedkoper dan een jaar eerder. De enige grote kostenpost die omhoogschoot waren salarissen. Die pakten 13 procent hoger uit nadat Air France-KLM zijn personeel een verhoging aanbood om de dalende koopkracht door inflatie aan te pakken. Uit de cijfers blijkt dat Air France verantwoordelijk is voor het grootste deel van de omzet en winst van de holdingonderneming. De Franse tak heeft een vloot van 213 vliegtuigen, KLM heeft er 110.

Met het Nederlandse KLM ging het bepaald niet slecht. Het bedrijf boekte een omzet van meer dan 3,4 miljard euro en een operationele winst van 539 miljoen euro, meer dan een jaar eerder. Volgens directeur Marjan Rintel heeft het bedrijf te kampen met lange levertijden van vliegtuigonderdelen en een krappe arbeidsmarkt. Ook haalt ze uit naar de Nederlandse overheid, want KLM heeft „te maken met onzekerheid over de toekomst van Schiphol en de Nederlandse luchtvaart”. Rintel zegt dat KLM inzet op „schoner, stiller en zuiniger vliegen”, maar, zo voegt ze toe, „hier hebben we ook duidelijk en stabiel overheidsbeleid voor nodig”.

Air France-KLM heeft als doel om in 2030 30 procent minder CO2 uit te stoten per kilometer per reiziger. Het demissionaire kabinet heeft het afgelopen jaar een paar keer gezwabberd over hoeveel vluchten in de toekomst van Schiphol, de thuisbasis van KLM, mogen vertrekken. Demissionair minister van Infrastructuur en Waterstaat Mark Harbers (VVD) wil sinds september een maximum van 452.500 vluchten, om geluidsoverlast te beperken. Momenteel heeft Schiphol een quotum van 500.000 vluchten.


Lees ook
Kabinetsplan Schiphol voor krimp minder ingrijpend dan aanvankelijk voorgesteld, VS dreigen met minder slots voor KLM

Een vliegtuig van Transavia stijgt op vanaf Schiphol. De luchthaven wil alle nachtvluchten schrappen om de geluidsoverlast te beperken.