Air France-KLM boekt in laagseizoen fors kwartaalverlies van 480 miljoen euro

Air France-KLM heeft in het eerste kwartaal van dit jaar 480 miljoen euro verlies geleden, maakte het bedrijf dinsdagochtend bekend. De laatste keer dat de luchtvaartmaatschappij zulke forse verliescijfers noteerde, was in de staart van de coronacrisis. In het eerste kwartaal van 2022 verloor het Frans-Nederlandse miljardenbedrijf nog meer (552 miljoen euro). Het aandeel van Air France-KLM daalde bij de opening van de beurs verder met om en nabij 4 procent — en blijft zodoende schommelen rond het laagste niveau ooit.

In de eerste maanden van het jaar nemen mensen relatief weinig het vliegtuig, in het hoogseizoen maken vliegtuigmaatschappijen dat doorgaans weer goed. Afgelopen jaar boekte Air France-KLM dankzij een recordomzet uiteindelijk een winst van 934 miljoen euro. Vliegtuigen zitten weer net zo vol als voor de coronapandemie en de prijzen van vliegtickets zijn omhoog gegaan.

Toch zullen beleggers allesbehalve gerustgesteld zijn door de nieuwste kwartaalcijfers van Air France-KLM, nadat ze in februari werden verrast door een verlies van 256 miljoen euro in het laatste kwartaal van vorig jaar. Het aandeel kelderde meteen met 10 procent en blijft minder waard dan 10 euro. Voor de coronacrisis schommelde hij nog rond de 50 euro.

Hoge kosten

De grootste problemen bij de luchtvaartgroep zaten afgelopen kwartaal bij de hoge kosten door verstoringen in januari en februari en stijgende lonen. De verstoringen ontstonden door problemen met leveringen van onderdelen. In combinatie met het tekort aan technisch personeel leidde dat tot een kleinere hoeveelheid beschikbare toestellen, waarvoor KLM reizigers moest compenseren. Ook leverde de vrachtdivisie minder op en gaat de luchtvaartsector gebukt onder geopolitieke spanningen.

Zelf spreekt Air France-KLM in een toelichting bij de cijfers van een „lastig eerste kwartaal”. KLM-topvrouw Marjan Rintel schrijft dat „het stabiliseren van de operatie de belangrijkste concrete taak” is. De verminderde inzetbaarheid van vliegtuigen wordt opgevangen met de inhuur van extra toestellen, iets wat volgens Rintel in maart al resultaten had. Ook gaat de Frans-Nederlandse groep inzetten op besparingen, bijvoorbeeld door minder ondersteunend personeel aan te nemen.


Lees ook
Hier uw gezagvoerder: ondanks turbulente tijden is Air France-KLM gezond

Een toestel van Air France-KLM stijgt op van Schiphol, de thuishaven van de luchtvaartmaatschappij.