In Suriname maken familieleden en partijgenoten van de overleden ex-president Desi Bouterse zich op voor een grootse uitvaartceremonie. Meer dan veertig jaar lang drukte Bouterse, die vlak voor Kerst op 79-jarige leeftijd op een schuiladres overleed, een belangrijke stempel op Suriname. Hij maakte zich geliefd en gehaat, en verdeelde het land tot op het bot.
Volgens ondervoorzitter Ramon Abrahams van de Nationale Democratische Partij (NDP), de partij die Bouterse in 1987 heeft opgericht, wordt de uitvaart zaterdag de grootste die Suriname ooit heeft meegemaakt. In aanloop naar de ceremonie werden de afgelopen dagen al verschillende kleine avondwakes gehouden, zogeheten singi neti’s, met traditionele gezangen en gebeden. Zo was er donderdagavond zo’n wake in Latour, een bekende volksbuurt in Paramaribo. Op vrijdagavond zal er een grote singi neti zijn in het partijcentrum van de NDP.
De Surinaamse regering besloot onlangs dat Bouterse niet in aanmerking komt voor een staatsbegrafenis. Als oud-president zou hij er recht op hebben, maar als veroordeelde voor de Decembermoorden niet. Eind 2023 werd Bouterse in hoger beroep veroordeeld tot 20 jaar cel voor zijn betrokkenheid op de moord op vijftien tegenstanders van het militaire regime in 1982.
Lees ook
Op de vlucht overleden Bouterse had een held van de natie kunnen zijn, maar droeg altijd zijn besmette verleden met zich mee
„Bouterse was een man van het volk, een volksleider. De bevolking zal hem op een geheel eigen manier de laatste eer brengen. Daar is geen staatsbegrafenis vanuit de regering voor nodig. Er zullen heel veel mensen zijn die afscheid van Bouterse willen nemen”, aldus Abrahams, die jarenlang de rechterhand was van Bouterse.
Zaterdag zal een speciaal veiligheidsplan gelden met extra politie- en veiligheidsteams. Delen van Paramaribo worden afgesloten. Het is de bedoeling dat zaterdagochtend (lokale tijd) de stoet met de kist met daarin het lichaam van Bouterse vanuit zijn huis in de wijk Leonsberg vertrekt en langs een aantal locaties zal trekken, zoals het Kabinet van de President – de werkplek van de president – en de Nationale Assemblee. De verwachting is dat dan veel mensen op de been zullen zijn. In het partijcentrum wordt Bouterse naar Surinaams gebruik opgebaard en wordt er een rouwdienst gehouden, waar de bevolking afscheid kan nemen van de oud-president. „We willen zoveel mogelijk mensen de ruimte bieden om een laatste eer te bewijzen voordat de crematie zal plaatsvinden”, aldus Abrahams. De crematie is aansluitend.
Vlag halfstok
Nabestaanden van de Decembermoorden zijn opgelucht dat de regering er voor gekozen heeft om Bouterse geen staatsbegrafenis te geven. „Hierdoor toont de regering dat ze respect heeft voor de nabestaanden en slachtoffers van mensenrechtenschendingen tijdens de militaire periode”, zei voorzitter Sunil Oemrawsingh van de Stichting 8 december 1982 eerder deze week. President Chan Santokhi zal niet op de uitvaart aanwezig zijn. Wel zal zaterdag de vlag halfstok hangen bij regeringsgebouwen in Paramaribo.
In Nederland organiseren aanhangers van Bouterse ook twee bijeenkomsten ter gelegenheid van het afscheid van „onze Ere-Voorzitter”, aldus de Vrienden van de NDP. In een gebouw in Amsterdam-Zuidoost is vrijdagavond een singi neti en is zaterdag de uitvaart via een livestream te volgen.
Bouterse overleed aan een leverkwaal als gevolg van chronisch drankgebruik, zo blijkt uit het sectierapport dat het Openbaar Ministerie begin deze week bekendmaakte. Familieleden van Bouterse, onder wie zijn echtgenote Ingrid Bouterse-Waldring, hebben inmiddels een advocatenteam ingeschakeld omdat zij vinden dat het openbaar maken van het sectierapport in strijd is met het beroepsgeheim. Zij moesten naar eigen zeggen via de media horen wat de doodsoorzaak was. Het lichaam van Bouterse was door onbekenden naar zijn woning gebracht en vervolgens in beslag genomen voor onderzoek. „We hebben het openbaar maken van dit sectierapport als pijnlijk en vernederend ervaren”, aldus Ingrid Bouterse in een bericht op sociale media.
Lees ook
‘Bouterse verbleef mogelijk lange tijd in de Surinaamse jungle’: mysterie rond zijn verdwijning blijft nog onopgehelderd