Afrekening tussen moeder en dochter in ‘The Eternal Daughter’

Recensie Film

Arthouse Actrice Tilda Swinton splitst zichzelf in ‘The Eternal Daughter’ bekwaam op in de nerveus-sensitieve dochter Julie en haar welwillende, ongrijpbare moeder Rosalind.

Een perfecte Covid-reünie, The Eternal Daughter: een afgelegen landhuis in Wales met regisseur Joanna Hogg en haar oude vriendin Tilda Swinton in twee hoofdrollen. Swinton speelde moeder Rosalind al in het bejubelde tweeluik The Souvenir, over Hoggs relatie met een kwetsbare, manipulatieve verslaafde in de jaren tachtig en haar eerste schreden als filmmaker.

Joanna Hogg is de Britse koningin van de autofictie; haar alter ego Julie werd in de Souvenir-films vertolkt door Swintons 19-jarige dochter Honor Swinton Byrne. Dat is lastig in The Eternal Daughter, een soort vervolg – epiloog? – die in het heden speelt. Swinton splitst zichzelf ditmaal bekwaam op in de nerveus-sensitieve dochter Julie en haar welwillende, ongrijpbare moeder Rosalind. Het duo is zeer vertrouwd en uitermate posh, met een cocker spaniel die Louis heet. Ze vieren ma’s verjaardag in een verlaten landhuishotel dat ooit van een tante was. Moeder heeft gemengde herinneringen, maar weidt daar liever niet over uit. Water under the bridge, dear. Carry on.

Lees ook een interview met Joanna Hogg: De Britse koningin van de autofictie

Het wordt een curieus verblijf voor Julie, die werkt aan een filmscript over haar moeder: overdag deprimerend, met grauwe novemberluchten, ’s nachts creepy. Want als de nurkse receptioniste in de schemering in de van techno bonkende auto van haar vriendje stapt, gaat het spoken. Planken kraken, ramen klapperen, in lege kamers klinkt gestommel, witte schimmen bewegen zich achter de vitrages, spiegels nemen een dreigende houding aan. Julie gaat op spokenjacht, de nekharen overeind. Moeder Rosalind laat het allemaal onverschillig.

De onbehagelijke sfeer en referenties naar spookhuisfilm The Shining nemen niet weg dat Eternal Daughter vooral een intrigerende afrekening tussen moeder en dochter is. Hogg reconstrueert nooit de realiteit, maar haar eigen herinneringen. Die zitten vol lacunes, projectie, interpretatie. Haar alter ego Julie voelt wroeging over haar jeugdige navelstaren en egocentrisme, haar kinderloosheid – ‘de eeuwige dochter’. Over dat ze haar moeder als grondstof gebruikt voor een film, over hoe weinig ze eigenlijk van haar weet. Moeder Rosalind wuift alles weg: blijft zij zo’n vriendelijk vraagtekens omdat Julie nooit nieuwsgierig genoeg was of door de reserve die haar generatie eigen is? En ja, dat spookhuis. „Het is wat kamers doen, ze bewaren verhalen”, weet de moeder. Heel inspirerend voor een filmmaker.

https://www.youtube.com/watch?v=5hJR8hEsLZU