In de blessuretijd van deze Europese wetgevingscyclus heeft de omstreden natuurherstelwet alsnog de eindstreep gehaald. Het lot van de wet was zeer onzeker geworden nadat Nederland eerder dit voorjaar onverwacht besloot zich ertegen te keren. Maar na maanden uitstel en onzekerheid schaarde maandag alsnog de vereiste ruime meerderheid van EU-lidstaten zich achter de wet, die al door het Europees Parlement was aangenomen.
Doorslaggevend was maandag een solo-actie van de groene Oostenrijkse milieuminister Leonore Gewessler, die ondanks fel verzet van haar conservatieve coalitiepartner plotseling besloot de wet te steunen. Binnen het Oostenrijkse kabinet heeft die draai tot grote verontwaardiging geleid, waardoor nu een regeringscrisis dreigt. De Oostenrijkse bondskanselier Karl Nehammer liet al weten de stemming niet te accepteren en die bij het Europese Hof van Justitie aan te vechten – iets dat volgens deskundigen weinig kansrijk is.
Via X zei Gewessler vanwege haar „geweten” vóór te hebben gestemd omdat „wanneer het gezonde en gelukkige leven van toekomstige generaties op het spel staat, er moedige beslissingen nodig zijn”. Nederland stemde maandag wel tegen, net als Italië, Hongarije, Zweden en Finland. België en Polen onthielden zich van stemming.
Green Deal
De eindstemming is een fikse opsteker voor voorstanders van de Europese Green Deal, het ambitieuze plan waarmee de Europese Commissie niet alleen CO2-emissies wil terugdringen, maar ook de Europese biodiversiteit wil verbeteren. Voor de nieuwe Nederlandse coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB levert die juist een nieuwe uitdaging op, omdat er in plaats van minder juist méér Europese milieuverplichtingen komen. De door BBB voorgedragen nieuwe Nederlandse landbouwminister Femke Wiersma wordt daarmee direct geconfronteerd met een verzwaring van de bestaande Europese verplichtingen.
Wel is de wet door felle weerstand uit onder meer Nederland dusdanig afgezwakt dat onzeker is hoeveel effect die in de praktijk gaat hebben. Dat maakt de overwinning voor voorstanders deze maandag op z’n minst bitterzoet. Dat de wet er nu toch komt, betekent dat voor het eerst in decennia een nieuwe serieuze poging wordt gedaan de steeds verslechterende Europese biodiversiteit te verbeteren. Tegelijk heeft de wet volgens experts niet meer de benodigde sterkte en is die hoe dan ook beduidend zwakker dan hoe die in 2022 door toenmalig Eurocommissaris Frans Timmermans (Green Deal) werd gepresenteerd.
Lees ook
Europarlement keurt veelbesproken natuurherstelwet goed
Het verzet is recent bovendien alleen maar toegenomen – vooral aangevuurd door boerenprotesten in tal van EU-landen. Daardoor blijft onzeker hoezeer EU-landen zich eraan gaan houden én hoe streng een nieuwe Europese Commissie de wet zal gaan handhaven. Juist dat gebrek aan handhaving heeft van eerdere doelstellingen voor natuur en biodiversiteit in de praktijk weinig terecht doen komen.
Bijvoorbeeld van de Vogel- en Habitatrichtlijn uit 1992, die voorschrijft dat lidstaten voor de beschermde Natura2000-gebieden „de nodige instandhoudingsmaatregelen” treffen en zorgen dat „de kwaliteit van de natuurlijke habitatten (…) niet verslechtert”. Hoewel die wet werd gezien als een mijlpaal, heeft het aan naleving en handhaving altijd ontbroken. Op dit moment verkeert in Europa 81 procent van de habitats in slechte staat, in Nederland ligt dat percentage met 91 procent nog net iets hoger.
Het succes van de nieuwe natuurherstelwet hangt daarmee af van hoe serieus lidstaten en Europese Commissie er nu mee aan de slag gaan. En dat is allerminst zeker: de afgelopen jaren kwamen in verschillende EU-landen rechtsere coalities aan de macht die zich kritisch opstellen tegen Europese natuur- en klimaatwetgeving. En nadat centrum- en radicaal-rechtse partijen ook hebben gewonnen bij de Europese verkiezingen eerder deze maand, is ook onzeker hoe ambitieus een nieuwe Europese Commissie nog aan de slag wil met natuurherstel.
Plan voor natuurgebieden
Toch moeten alle EU-landen, en dus ook Nederland, serieuzer aan de slag met natuurherstel. In 2030 moeten er op 20 procent van het Europese land- en zeegebied herstelmaatregelen plaatsvinden. Allereerst moeten landen daartoe nu binnen twee jaar een plan maken hoe ze de natuur op hun grondgebied willen gaan verbeteren. Van de zogeheten ‘habitats’ [het leefgebied van een organisme] die in slechte staat verkeren, moeten ze in 2030 ten minste 30 procent in goede toestand hebben gebracht.
Maar als flinke concessies hebben tegenstanders wel bedongen dat herstelmaatregelen tot 2030 prioritair gericht moeten zijn op bestaande beschermde natuurgebieden – waardoor er feitelijk nog niet veel verandert ten opzichte van bestaande wetgeving. In 2050 moeten volgens de nieuwe wet alle habitats hersteld zijn.
Het succes van de nieuwe natuurherstelwet hangt af van hoe serieus lidstaten en Europese Commissie er nu mee aan de slag gaan
Verzwakt werden verder de specifieke eisen voor het herstel van drooggelegde veengebieden. Daarvan moet weliswaar een kwart in 2030 opnieuw bevochtigd worden, maar die eis is vrijwillig geworden voor boeren en particuliere landeigenaren. Specifieke hersteleisen voor landbouwgrond werden in de eindtekst eveneens flink afgezwakt. Ook is er onder druk van tegenstanders een speciale ‘noodrem’ ingebouwd waarmee de Europese Commissie alle herstelmaatregelen kan opschorten als er risico’s dreigen voor de Europese voedselvoorziening.
Precies dat laatste argument werd de afgelopen jaren in Brussel vaker gebruikt om vergroeningsmaatregelen voor de landbouw op te schorten. Daardoor is het niet ondenkbaar dat een nieuwe Europese Commissie dit ook zal doen met de nieuwe natuurherstelwet. Ten slotte is er voor lidstaten niet meer de juridische verplichting om natuur die ze hebben hersteld niet verder te laten verslechteren, maar moeten ze hiervoor alleen nog ‘hun best’ doen.
Het resultaat is volgens deskundigen en natuurbeschermers een wet die als symbool weliswaar zeer belangrijk is, maar die ook staat of valt met de juiste implementatie. Als de tegenwind voor de Green Deal de komende jaren toeneemt, zou dit akkoord nog wel eens een pyrrhusoverwinning kunnen blijken.
Lees ook
In het zicht van de verkiezingen liet de Europese Commissie haar vastberadenheid en ambities steeds meer varen