Advocaten Trump willen proces over inmenging verkiezen pas starten in 2026

Vervolging Trump Volgens de advocaten van Trump vergt de verwerking van de hoeveelheid documenten in de zaak maanden tijd. De federale aanklager Jack Smith wil de zaak op 2 januari 2024 laten beginnen.
De voormalige Amerikaanse president Donald Trump in het gerechtsgebouw in New York.
De voormalige Amerikaanse president Donald Trump in het gerechtsgebouw in New York. Foto Ed Jones/AFP

De advocaten van de voormalige Amerikaanse president Donald Trump hebben donderdagavond lokale tijd verzocht om de rechtszaak over zijn vermeende inmenging in de verkiezingen van 2020 pas in april 2026 te laten plaatsvinden. Dat melden diverse Amerikaanse media. De federale aanklager Jack Smith wil de zaak op 2 januari 2024 al laten beginnen.

„Het algemeen belang ligt in gerechtigheid en een eerlijk proces, niet in een haastig oordeel”, schrijven de advocaten van de ex-president in hun aanvraag. Volgens hen vergt de verwerking van de hoeveelheid documenten in de zaak maanden tijd.

„Het doel van de regering is duidelijk: president Trump en zijn raadsmannen een eerlijke mogelijkheid ontzeggen om zich voor te bereiden op een proces. Het Hof zou het verzoek van de regering moeten afwijzen”, aldus de advocaten. Rechter Tanya Chutkan beslist op 28 augustus over de datum van het proces.

Lees ook: Georgia is voor opnieuw aangeklaagde Trump wat onbekender terrein

Andere processen

De data voor twee andere processen die momenteel lopen tegen Trump zijn wel al vastgesteld. De zaak in New York, waar Trump wordt verdacht van het betalen van illegaal zwijggeld, zal in maart 2024 plaatsvinden. In Florida, waar een zaak tegen de voormalig President loopt vanwege het achterhouden van topgeheime documenten, zal in mei 2024 plaatsvinden.

Deze week werd de oud-president ook in de staat Georgia aangeklaagd. Hij wordt daar verdacht van het aanzetten van verkiezingsfraude. De datum voor die zaak moet nog worden bepaald.