Advocaten Bouterse vragen om schorsing vonnis Decembermoorden

De advocaten van Desi Bouterse willen dat het vonnis van de veroordeelde oud-president wordt opgeschort. Dat hebben ze maandag laten weten in een brief aan zowel de regering als justitie. De twintig jaar celstraf die Bouterse eind vorige maand kreeg opgelegd voor zijn rol in de Decembermoorden is volgens zijn verdediging in strijd met de amnestiewet, die in 2012 gewijzigd werd door het parlement.

Dankzij deze wijziging gingen alle verdachten van de Decembermoorden van 1982, waaronder de twee jaar eerder aangetreden president Bouterse, vrijuit. Vier jaar later, in 2016, oordeelde de Surinaamse Krijgsraad echter dat deze wet niet van toepassing was. Het Constitutioneel Hof in Suriname ging daar in 2021 in mee, en sloot zo de deur voor amnestie voor Bouterse.


Lees ook
Met de veroordeling van Bouterse prevaleert in Suriname na 41 jaar alsnog de rechtsstaat

Het Surinaamse Hof van Justitie tijdens het uitspreken van het eindvonnis van Desi Bouterse, in de rechtszaak over de Decembermoorden. Foto Ranu Abhelakh/AFP

Dat de nieuwe advocaten van Bouterse nu alsnog betogen dat de amnestiewet uit 2012 van toepassing is, heeft te maken met een eerdere brief van Roy Elgin, die eerder diende als auditeur militaire in de zaak. Hij zei in 2016 dat er op verschillende juridische punten fouten waren gemaakt, onder meer omtrent het intrekken van de amnestiewet door de Krijgsraad.

Uitvoering vonnis

De brief werd maandag verstuurd, op de laatste dag dat de verdediging van Bouterse om een dergelijke schorsing kon vragen. Daarnaast heeft de actie van de nieuwe advocaten van de oud-president voor een opmerkelijke spagaat gezorgd: zijn vaste advocaat Irwin Kanhai zou volgens De Ware Tijd dinsdag in gesprek gaan met de autoriteiten over de uitvoering van het vonnis.

Zo zou Bouterse vastgehouden moeten worden in het Militaire Ziekenhuis in Suriname. Mogelijk zal, ondanks het verstrijken van de deadline maandag, nog gewacht worden met de arrestatie van de oud-president, omdat het Militaire Ziekenhuis nog niet de juiste voorzieningen zou hebben om hem vast te houden.

De Surinaamse president Chan Santokhi zei maandag na vragen van NRC niet op de hoogte te zijn van de brief, en instructies van het Openbaar Ministerie over de uitvoering van het vonnis af te wachten.