Advocaat liet cliënt volgens OM stiekem meeluisteren met politieverhoor: ‘T. is kk lauw’

Advocaat Ralph T. uit Rotterdam heeft zich volgens het Openbaar Ministerie (OM) schuldig gemaakt „aan zuivere ondermijning” door geheime politie-informatie te lekken aan verdachten van grootschalige drugshandel.

Officier van justitie Wouter Bos eiste dinsdag voor de rechtbank in Breda tweehonderd uur taakstraf en twee maanden voorwaardelijke celstraf tegen de 46-jarige verdachte. De „strafpleiter uit de bovenwereld” heeft zich volgens de aanklager laten „corrumperen door de onderwereld”. Hij heeft zijn geheimhoudingsplicht geschonden.

Raadsman Ralph T. heeft op 22 april 2020 tijdens het verhoor van zijn die ochtend wegens verdenkingen van grootschalige drugshandel aangehouden cliënt T. de criminele compagnon H. laten meeluisteren in zijn werkkamer, zo zegt de politie te hebben vastgesteld. Wegens corona was het verhoor via een telefoonverbinding op het advocatenkantoor te volgen. Cliënt T., inmiddels tot zes jaar cel veroordeeld voor drugshandel, zat op dat moment vast in volledige beperking en mocht geen contact hebben met de buitenwereld.

Ketels moesten weggehaald

Terwijl het verhoor gaande was, stuurde handlanger H. „synchroon en chronologisch” met zijn codenaam Mister-Cartman versluierde PGP-berichten naar andere leden van de drugsorganisatie. Hij berichtte wie de politie als medeverdachten „op de korrel hadden”, waar die dag huiszoekingen waren verricht en wat er in beslag was genomen, zoals drugs, pillen en veel contant geld. „OMG”, antwoordde de ontvanger. Cartman seinde ook in waar snel ketels moesten worden weggehaald.

Advocaat T. kwam later zelf als verdachte bij de politie in beeld toen in een drugsonderzoek de PGP-berichten werden ontcijferd. Uit de boodschappen blijkt dat de verdachten zeer te spreken waren over de bijstand van hun advocaat. „T. (de verdachte raadsman) is kk lauw”, appt Mister-Cartman. Het betekent volgens het OM: „heel vet”, in straattaal. „Die positieve recensie begrijp ik wel, omdat het past bij het in dit geval gezamenlijk lak hebben aan wettelijke voorschriften”, aldus aanklager Bos.

Het ontcijferde berichtenverkeer is behoorlijk belastend voor de verdachte advocaat

Het ontcijferde berichtenverkeer is behoorlijk belastend voor de verdachte advocaat. „Verhoor is nog bezig ben nu luisteren”, appt Mister-Cartman. Hét bewijst, volgens het OM, dat de raadsman een onbevoegde in staat stelde het onderzoek die dag op de voet te volgen. „Heb erbij gezeten bij verhoor”, bericht hij verder. En Cartman weet dat dit behoorlijk onalledaags is. „Dit mag allemaal niet omdat hij zit beperkingen”.

Voor de dienstverlening werd de advocaat contant betaald. Medeverdachte H. appt aan iemand met de codenaam Broodje Kaas: „Heb hem 500 gegeven.”

Geheimhoudingsplicht

Advocaat Ralph T. had het tijdens de strafzaak dinsdag moeilijk zijn handelen te verklaren. Hij zei noodgedwongen „soms een beetje vaag” te moeten antwoorden. Hij kon niet anders omdat hij zijn geheimhoudingsplicht over cliënten niet wilde schenden. Hij gaf tegen de rechters wel toe informatie te hebben gegeven aan anderen. Ralph T. wil niet zeggen aan wie en een en ander zou bovendien zijn gebeurd in de paar minuten die zaten tussen het einde van het verhoor en het moment waarop hij een schriftelijk document kreeg waarin stond dat zijn cliënt in volledige beperking zat. De verdachte advocaat is daarom van mening dat hij geen geheimhoudingsregels heeft geschonden. Geld heeft hij naar eigen zeggen niet gekregen voor zijn diensten.

„Er is veel informatie gedeeld. Ik ben ontzettend nieuwsgierig hoe u dat dan gedaan heeft”, wilde de voorzitter van de rechtbank J. Los weten.

„Ik zou het graag vertellen maar voel me niet vrij”, antwoordde de verdachte.

Dat derden interesse hebben in de voortgang van een strafrechtelijk onderzoek maakt de verdachte advocaat wel vaker mee.

„Dat hoeven niet partners in crime te zijn. Soms gaat het om familieleden, bekenden of vrienden die willen weten: hoe ziet de zaak eruit?”

Als cliënten hem toestemming geven, dan deelt hij opsporingsinformatie.

Mister-Cartman appte tijdens het verhoor trouwens ook foto’s van papiertjes met daarop namen van andere verdachten en aantekeningen.

„Is dat uw handschrift?” vroeg rechter Los.

Op die vraag wilde de verdachte ook geen antwoord geven.

Zijn advocaat en kantoorgenoot Nick Claassen vroeg de rechtbank om vrijspraak. Ralph T. heeft „op het scherpst van de snede gewerkt”, maar strafbaar is het volgens hem niet.

De rechtbank doet 17 september uitspraak.


Lees ook

‘Burgers kijken niet meer op van gevaarlijke drugsproductie’, zegt de bedreigde burgemeester van het Limburgse Voerendaal

Wil Houben, burgemeester van Voerendaal, met zijn hond Bowi.