Advies Amsterdamse Kunstraad: hef basisinfrastructuur op

Cultuursubsidies De Amsterdamse Kunstraad, een gemeentelijk adviesorgaan, wil de ‘basisinfrastructuur’ vanaf 2025 afschaffen. Alle cultuurinstellingen kunnen dan subsidie aanvragen bij één loket. Voor zeven instellingen wordt een uitzondering gemaakt.

Het Bijlmer Parktheater in het Nelson Mandelapark in Amsterdam moet volgens het advies van de Amsterdamse Kunstraar wel direct van de gemeente subsidie blijven krijgen.
Het Bijlmer Parktheater in het Nelson Mandelapark in Amsterdam moet volgens het advies van de Amsterdamse Kunstraar wel direct van de gemeente subsidie blijven krijgen. Foto Berlinda van Dam / HH / ANP

Niet alleen op rijksniveau, ook in de gemeente Amsterdam wordt nagedacht over een meer overzichtelijke, eenvoudige en betere verdeling van de cultuursubsidie.

De Amsterdamse Kunstraad, een onafhankelijk gemeentelijk adviesorgaan, wil daartoe in de volgende subsidieperiode (2025-2028) niet meer werken met een zogenaamde ‘Amsterdamse basisinfrastructuur’ (Amsterdam BIS) voor culturele instellingen, een in 2017 naar landelijk voorbeeld ingevoerd stelsel van cultuursubsidie.

Volgens de Raad leidt dat stelsel nu tot een onwenselijke tweedeling tussen de 36 instellingen die direct onder de gemeente vallen en de rest, die subsidie moeten aanvragen via het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK). „In een stad waar zoveel verschillende instellingen in samenhang zorgen voor een aanbod dat alle inwoners bedient, is die ‘knip’ geforceerd en schadelijk”, aldus de Kunstraad.

Uitzonderingen

In het dinsdag gepubliceerde advies blijft desondanks wel iets van een tweedeling bestaan. De kunstraad adviseert alle individuele subsidietoekenningen te laten geschieden door het AFK, maar maakt een uitzondering voor zeven grote instellingen. Het Stedelijk Museum Amsterdam, het Amsterdam Museum, Het Nationale Ballet (Nationale Opera & Ballet), Internationaal Theater Amsterdam (ITA) en Koninklijk Concertgebouworkest moeten, bepleit de Raad, wel direct onder de gemeente blijven vallen „vanwege het omvangrijke nationaal en internationaal bereik”, in combinatie met „de grootte van de organisatie en de forse gemeentelijke en landelijke ondersteuning.”

Ook adviseert de raad de subsidiestroom voor Theater de Meervaart en het Bijlmer Parktheater onder verantwoordelijkheid van de gemeente te laten vallen, vanwege geplande investeringen in beide gebouwen. „Amsterdam Zuidoost heeft de grootte van een stad als Nijmegen; het is een schande hoelang dat stadsdeel desalniettemin als stiefkind is behandeld en daarom mag er de komende periode geen enkele vrijblijvendheid zijn wat betreft de investeringen die daar moeten worden gepleegd”, aldus kunstraadvoorzitter Felix Rottenberg dinsdag in Het Parool.

Aan het gemeentebestuur vraagt de Kunstraad voorts het budget voor kunst en cultuur te verhogen, vanwege stijgende vastgoed- en energieprijzen en de kosten van ‘fair pay’, richtlijnen voor eerlijke uitbetaling in de culturele sector.