Advies aan Hoge Raad: laat levenslange gevangenisstraf voor Willem Holleeder in stand

De advocaat-generaal heeft de Hoge Raad geadviseerd om de veroordeling en de opgelegde levenslange gevangenisstraf in de zaak tegen Willem Holleeder in stand te houden. Op de website van de Hoge Raad is te lezen dat de advocaat-generaal meegaat in de uitspraak van het gerechtshof van Amsterdam. Daarin werd Holleeder veroordeeld voor het geven van opdracht tot liquidaties, poging tot moord, zware mishandeling en deelneming aan een criminele organisatie.


Lees ook
Lot van Willem Holleeder lijkt met de uitspraak van het gerechtshof bezegeld

Rechtbanktekening van Willem Holleeder, 64 jaar, tijdens de zitting van het Amsterdamse gerechtshof vrijdag.

Holleeder ging in cassatie tegen deze uitspraak, waardoor zijn zaak voor zal komen bij het hoogste gerechtshof dat Nederland kent, de Hoge Raad. Volgens de Hoge Raad is zijn advocaat onder meer van mening dat de verklaringen van de kroongetuigen, de zussen van de verdachte en de ex-vriendin van de verdachte niet betrouwbaar zijn. Ook zijn volgens haar de overeenkomsten met de kroongetuigen niet rechtmatig en is ze het niet eens met de opgelegde straf voor deze vergrijpen. De advocaat-generaal gaat in geen van de klachten mee.

Aan een uitspraak van de Hoge Raad kan een advies van een onafhankelijke jurist, de advocaat-generaal, voorafgaan. De rechters zijn niet verplicht dit advies op te volgen, hoewel dit in de praktijk meestal wel – of voor een deel – gebeurt. De uitspraak van de Hoge Raad staat gepland voor 9 januari 2024.

Volgens het gerechtshof van Amsterdam heeft Holleeder tussenpersonen „uitgelokt” om vijf moordaanslagen te plegen, waarbij zes dodelijke slachtoffers zijn gevallen. Het gaat om de moord op Cor van Hout (2003) en de doodslag op Robert ter Haak (2003), Wim Endstra (2004), Kees Houtman (2005), John Mieremet (2005) en Thomas van der Bijl (2006). De rechters legden ter afschrikking en als vergelding voor de nabestaanden een levenslange straf op.