Advies aan Hoge Raad: houd uitvoerstop F-35-onderdelen aan Israël in stand

Nederland kan de exportstop van F-35-onderdelen naar Israël in stand houden. Dat heeft de advocaat-generaal vrijdag aan de Hoge Raad geadviseerd. De Hoge Raad neemt zulke adviezen doorgaans over, maar mag ervan afwijken. Op dit moment ligt de uitvoer van F-35-onderdelen naar Israël volledig stil, na een eerdere uitspraak van een lagere rechtbank. Daartegen is de staat in cassatie gegaan.

Volgens de advocaat-generaal bestaat het risico dat de F-35-gevechtsvliegtuigen kunnen worden ingezet bij „schendingen van het internationaal humanitair recht” in Gaza en zou Nederland daarom geen onderdelen hiervoor moeten leveren aan Israël. „Op grond van verschillende internationale regelingen waarbij Nederland partij is, moet de uitvoer van militaire goederen worden verboden als er zo’n duidelijk risico is”, aldus de advocaat-generaal.

De Hoge Raad zal zo spoedig mogelijk uitspraak doen. Het is nog niet bekend wanneer dit gebeurt.

Eerdere rechtszaak

Afgelopen februari besliste het gerechtshof in Den Haag dat Nederland de export van F-35-onderdelen naar Israël moest staken. Er was volgens het hof sprake van het „duidelijke risico” dat Israël het oorlogsrecht schendt bij de bombardementen op Gaza. Tot dusver kwamen daarbij tienduizenden Palestijnse burgers om het leven.

De zaak over de (door)levering van F-35-onderdelen aan Israël, werd in 2023 aangespannen door ngo’s Oxfam Novib, Pax en The Rights Forum, naar aanleiding van berichtgeving in NRC. Daaruit bleek dat ambtenaren toenmalig (demissionair) minister van Buitenlandse Handel Liesje Schreinemacher (VVD) hadden gewaarschuwd dat Israël mogelijk het humanitair oorlogsrecht schond. Vanwege de relatie met Israël en de Nederlandse belangen in het internationale samenwerkingsprogramma rond de F-35 adviseerden de ambtenaren echter de leveringen niet te stoppen.

Volgens de drie maatschappelijke organisaties overtrad de staat daarmee zowel de Europese Richtlijn voor de wapenexport als het VN-wapenhandelsverdrag. Beide bepalen dat wapens (of onderdelen daarvan) niet mogen worden geleverd aan landen als het risico bestaat dat deze de mensenrechten (waaronder het humanitair oorlogsrecht) schenden.

De drie ngo’s eisten in een kort geding dat de export naar Israël zou worden gestaakt. Nadat de rechtbank in eerste aanleg het verzoek had afgewezen, gaf het gerechtshof de drie organisaties in februari van dit jaar gelijk en verbood de export. Sindsdien ligt de export van F-35-onderdelen, vanuit het distributiecentrum op vliegbasis Woensdrecht, naar Israël stil. Dat wil niet zeggen dat de Israëlische luchtmacht in de problemen is gekomen, aangezien onderdelen nu vanuit andere landen worden geleverd, waaronder de VS.


Lees ook

Nederland moet stoppen met export F-35-onderdelen naar Israël, staat gaat in cassatie

Demonstranten voorafgaand aan de uitspraak in Den Haag.

Cassatie

Het demissionaire kabinet Rutte-IV besloot tegen het besluit van het gerechtshof in cassatie te gaan bij de Hoge Raad. Volgens het kabinet moet het wapenexportbeleid weliswaar gerespecteerd worden, maar is het uiteindelijk aan de regering om te beslissen de F-35-onderelen wel of niet te leveren.

Sinds het kabinet in cassatie ging, is de internationaal-juridische positie van Israël flink verslechterd. Het Internationaal Gerechtshof oordeelde in een zaak die is aangespannen door Zuid-Afrika in een voorlopige uitspraak dat niet kan worden uitgesloten dat sprake is van genocide in de Gaza-strook. En het Internationaal Strafhof (ICC) maakte vorige week bekend dat het definitief overgaat tot het vervolgen van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en voormalig minister van Defensie Yoav Gallant, voor het plegen van oorlogsmisdaden.

Het ICC verdenkt beide politici onder meer van het moedwillig afsnijden van de bevolking in Gaza van voedsel, water en medische verzorging – een oorlogsmisdrijf. Tijdens een debat met de Tweede Kamer liet minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp (NSC) weten dat Nederland het arrestatiebevel tegen Netanyahu en Gallant zal uitvoeren. Meteen daarop werd een gepland bezoek van Veldkamp aan Israël „in onderling overleg” met dat land afgezegd.


Lees ook

Onrust op het ministerie, Wilders die overal doorheen banjert: Veldkamp wordt klemgezet door het Israël-dossier

Caspar Veldkamp (NSC), minister van Buitenlandse Zaken, voorafgaand aan de wekelijkse ministerraad in het Catshuis.