Adam Yates verslaat tweelingbroer Simon na ontsnapping in slot eerste etappe Tour de France

Tour de France Adam Yates won de eerste etappe van de Tour de France door met zijn broer Simon bovenaan de laatste klim weg te sprinten. Movistar-kopman Enric Mas wist de finish niet te halen; hij kwam kort voor het einde ten val en moest geblesseerd opgeven.
Adam Yates komt zaterdag in Bilbao in Noord-Spanje juichend over de finish.
Adam Yates komt zaterdag in Bilbao in Noord-Spanje juichend over de finish. Foto Thomas Samson/AFP

Adam Yates heeft de eerste etappe van de Tour de France gewonnen. De Britse wielrenner van UAE Team Emirates reed samen met zijn tweelingbroer Simon Yates (Team Jayco AlUla) naar de finish in het Spaanse Bilbao en snelde in de laatste meters vier seconden bij hem weg. Tadej Pogacar, de Sloveense kopman van UAE, kwam op twaalf seconden achterstand als derde over de finish, juichend voor zijn winnende ploeggenoot. Titelverdediger Jonas Vingegaard, de kopman van de Nederlandse ploeg Jumbo-Visma, eindigde als negende in dezelfde groep.

De winst betekent dat Adam Yates, die de tweede kopman is van UAE achter favoriet Pogacar, zondag de gele leiderstrui mag dragen. Zijn broer Simon volgt in het klassement – als gevolg van bonificatieseconden die de verschillen in de top van een etappe-uitslag wat groter maken – op acht seconden en Pogacar op achttien seconden.

Laatste helling

Lange tijd bleven de favorieten zaterdag dicht bij elkaar. Richting de Côte de Vivero, de zwaarste klim van de dag, maakte Mikkel Bjerg (ploeggenoot van Pogacar en Adam Yates) tempo aan de kop van het peloton. Dichter bij de top namen de renners van Jumbo-Visma die rol over voor hun kopman, Vingegaard.

Het was echter wachten tot de laatste helling van de dag, de Côte de Pike, voordat een bepalende aanval werd geplaatst. Op ruim negen kilometer voor de finish, boven op die col, reden de eeneiige tweelingbroers Yates weg. Het uitgedunde peloton, met onder anderen Vingegaard en Pogacar, kon ze niet meer bijhalen.

De eerste etappe heeft ook al meteen een opvallend slachtoffer gemaakt. Movistar-kopman Enric Mas, die in 2020 en 2021 in de top 10 reed, wist de finish niet te halen; hij kwam kort voor het einde ten val en moest geblesseerd opgeven.