Actrice Glenda Jackson had niet alleen de Triple Crown of Acting, maar was ook een goeie politicus

Necrologie

Glenda Jackson Het leven van Glenda Jackson was opmerkelijk: ze won de ‘Triple Crown of Acting’ en combineerde acteren met een succesvolle carrière als politica. Ze overleed donderdag op 87 jarige leeftijd.

Glenda Jackson bij Cannes Film Festival in 1976
Glenda Jackson bij Cannes Film Festival in 1976 Foto AFP

Acteren was voor Glenda Jackson niet per se een droom, maar meer een manier om een arbeidersleven te ontvluchten zoals haar ouders dat allebei gedaan hadden. Zij werd in 1936 geboren als oudste van vier dochters in de Engelse plaats Birkenhead. Donderdag overleed ze op 87-jarige leeftijd.

Na haar middelbare school kreeg Jackson een baan in de lokale apotheek, maar ze bedacht dat er méér in het leven moest zijn. Bij de auditie aan de Toneelschool in Londen viel ze op waarna ze een beurs kreeg. Makkelijk ging het daarna aanvankelijk niet: de Royal Shakespeare Company wees haar af, en jarenlang werkte ze als serveerster, secretaresse en telefoniste.

Totdat ze doorbrak dankzij een rol in het stuk Marat/Sade, waarin zij een gevangene in een inrichting speelde (het stuk werd in 1967 ook verfilmd). Het drama Women in Love uit 1969, over twee koppels tijdens de Eerste Wereldoorlog, leverde haar een eerste Oscar op. Zij was de eerste actrice die het beeldje kreeg voor een rol waarin zij grotendeels naakt te zien was.

Succes oogstte ze ook met de vertolking van koningin Elizabeth in de BBC-serie Elizabeth R, waarvoor zij twee Emmy Awards kreeg en die haar doorbraak in de Verenigde Staten betekende. Een tweede Oscar volgde voor de komedie A Touch of Class.

Anti-Thatcher

In de jaren tachtig richtte Jackson zich vooral op het toneel – ze speelde talloze stukken op West End en Broadway. Maar ook de politiek trok. Ze was als tiener al lid van de Labour Party geweest. Het beleid van de Britse premier Margaret Thatcher en een aantal bezoeken aan Zuid-Afrika wakkerden het sociaal bewustzijn verder aan.

Tussen 1992 en 2015 was Jackson lid van het Britse Lagerhuis waar ze zich richtte op solidariteit en gelijke rechten. Niet altijd tot ieders genoegen. „Als ik voor andere mensen te sterk ben, is dat vooral hun probleem”, stelde zij ooit. In de jaren negentig werkte Jackson voor het ministerie van Transport – onder premier Tony Blair was zij verantwoordelijk voor het openbaar vervoer in Londen.

Na bijna een kwart eeuw in de politiek keerde Jackson in 2015 weer terug naar haar oude passie: acteren. Zij speelde in de Old Vic Theatre de hoofdrol in een nieuwe versie van Shakespeares King Lear en keerde in 2018 terug op Broadway met de hoofdrol in Three Tall Women van toneelschrijver Edward Albee. Het leverde Jackson op 82-jarige leeftijd eindelijk een Tony Award op. Hierdoor wist zij als een van de zeer weinige acteurs de ‘Triple Crown of Acting’ te completeren.

Recent draaide zij met Michael Caine haar laatste film The Great Escaper, over een veteraan die zijn verzorgingshuis ontvlucht om de 70ste verjaardag van D-Day bij te kunnen wonen.