Actiegroep vertrekt woensdagavond bij hoeve in Susteren, maar heeft ‘punt gemaakt’

De actievoerders die sinds 3 november hoeve de Kamerhof in Susteren bezetten, zullen daar komende woensdagavond vertrekken. Dat heeft actievoerder Paula Wielders dinsdag laten weten. Ze zullen middels een „rouwstoet” de flora en fauna herdenken die verloren is gegaan in het gebied en die zal verdwijnen door de aanstaande verbreding van de A2.

Met hun bezetting protesteren de actievoerders tegen de plannen van Rijkswaterstaat om de snelweg, die recht voor de Kamerhof ligt, uit te breiden. Het besluit om de bezetting te beëindigen volgt op de bekendmaking van Rijkswaterstaat om naar de rechter te stappen vanwege de bezetting. De organisatie wil de sloop van het pand snel doorzetten om vertraging van werkzaamheden te voorkomen.

De actievoerders demonstreerden ook tegen het gebruik van Beaumix, een bouwmateriaal dat volgens hen schadelijk is voor het milieu. Het bestaat uit restanten uit afvalovens maar is desalniettemin een legale bouwstof. Volgens de actievoerders gaat er „puur gif in de grond”.

Rijkswaterstaat wil de komende drie jaar de snelweg over een lengte van achttien kilometer verbreden. De A2, de enige snelweg tussen Zuid-Limburg en de rest van Nederland, gaat dan van tweemaal twee rijbanen plus een spitstrook naar tweemaal drie rijbanen en een vluchtstrook. Het moet de doorstroming stimuleren, de verkeersveiligheid vergroten en de Limburgse economie stimuleren.

Hoewel de demonstranten de hoeve gaan verlaten, zegt Wielders tegen L1 dat de organisatie „ontzettend veel” heeft bereikt. Ze laat daarnaast weten niet verwacht te hebben dat ze de sloop van de hoeve konden voorkomen. Wielders: „We hebben veel aandacht gekregen voor de natuur die plaats moet maken voor de verbreding van de snelweg. We hebben ons punt gemaakt.”


Lees ook

Een gekraakte hoeve als verzetshaard tegen de A2-verbreding in Limburg. ‘Meer asfalt creëert alleen maar meer verkeer’

In het dorp Holtum, gemeente Sittard-Geleen, is  de hoeve Kamerhof bezet door de actiegroep ‘Stop A2 verbreding’.