Acteren in films is glamoureus, maar niet altijd bevredigend. Op Cannes maken drie filmsterren hun regiedebuut.

In Cannes beperkt het filmspektakel zich niet tot de hoofdcompetitie. De talentencompetitie ‘Un Certain Regard’ telt dit jaar maar liefst drie regiedebuten van filmsterren: Eleanor the Great van Scarlett Johansson, The Chronology of Water van Kristen Stewart en Urchin van de Britse acteur Harris Dickinson, die onlangs Nicole Kidman op de knieën kreeg in Babygirl. Hoe brengen zij het ervanaf?

Acteren in films is glamoureus, maar niet altijd bevredigend. Je moet op het kruisje gaan staan en de woorden en visie van de regisseur realiseren. Na de wrap hoor je een jaar of anderhalf niets tot je moet opdraven bij de première, waar al jouw suggesties eruit zijn geknipt en de slechtste takes gebruikt. Waarna je contractueel verplicht bent warme woorden te wijden aan dit wanproduct.

Geen wonder dat regie dan lonkt. Dan ben jij de baas en heb je invloed op het eindproduct. Je weet hoe je het beste uit je mede-acteurs haalt. Misschien is acteren sowieso alleen maar een opstapje geweest: denk aan Ron Howard. Of wacht je tot je ervaring en een eigen stem hebt, zoals Halina Reijn. Of wissel je acteren met regie af: George Clooney, Robert Redford, Mel Gibson. Of behoud je totale controle door ook jezelf te regisseren: Clint Eastwood. Of financier nu en dan een ‘acteursfilm’ over acteren, zoals Al Pacino of Ralph Fiennes.

Alles is mogelijk, maar eerst is het zaak je debuutfilm te overleven. Cannes is het hoogste podium, maar ook riskant. Ryan Gosling hield het na de vijandige ontvangst in Un Certain Regard in 2014 bij één probeersel: The Lost River. De filmpers zag louter epigonisme, al werden de prachtige beelden geprezen – en op het conto van cameraman Benoît Debie geschreven.

Kristen Stewart Beeld Andreas Rentz

Kristen Stewart

Filmsterren hebben privileges als ze de overstap naar regie maken: ze hebben macht, een netwerk, mensen die hen willen plezieren. Kristen Stewart (35) heeft dus wel een ‘typisch filmsterrenperspectief’ als ze deze week in Cannes beweert dat iedereen die iets te vertellen heeft een film kan maken. Dat filmen regie-ervaring en technisch inzicht vereist, is volgens Stewart „bullshit” en een „typisch mannelijk perspectief”. Toch kan niet iedereen voor zijn filmdebuut een beroep doen op de furieuze, veerkrachtige actrice Imogen Poots (Stewart: „Ze heeft geen grote borsten, maar wat een big tits energy!”).

Stewart zegt er hard voor te hebben gewerkt en zelf acht jaar naar geld te hebben gehengeld: haar Amerikaanse film werd opgenomen in Letland en Malta. Het resultaat mag er wezen: de feministische punk-biopic The Chronology of Water is even heftig als stijlvast. Gebaseerd op Lidia Yuknavitch’ gelijknamige memoires over haar horrorjeugd onder een autoritaire, incestueuze vader en verdoofde moeder en haar studententijd waarin ze de vrijheid extatisch vierde en haar trauma’s verdoofde met drank, drugs en seks. En hoe ze al die malheur tenslotte wist te kanaliseren in literatuur.

Stewart filmt zeer subjectief, rauw en tactiel: The Chronology of Water is een filmisch geheugen dat bestaat uit draaikolken van heftige indrukken en lange leemtes. Mensen verschijnen en verdwijnen: dat lieve gitaarspelende vriendje Philip dat ze wrokkig terroriseert (Earl Cave, zoon van Nick) of Jim Belushi als vaderlijke sjamaan Ken Kesey. Stilistisch is Stewart schatplichtig aan de ruige vrouwenschool van Andrea Arnold, Lynne Ramsay en Rose Glass. Met eigen, zeer lijfelijke accenten – aan kots, menstruatiebloed en squirten geen gebrek. Epigonisme is het niet.

Scarlett Johanssons debuutfilm Eleanor the Great draait later op het festival, maar met een hoofdrol voor de 95-jarige June Squibb kan zij zich moeilijk een buil vallen. Squibb scoorde vorig jaar met een fijne zomersurprise als speurneus op een scootmobiel in Thelma.

Urchin van de Britse acteur Harris Dickinson (29), viel deze week zeer in smaak in Cannes. Dickinson zegt al sinds zijn achtste filmpjes te schieten: skate-video’s, webseries. Acteren ziet hij als een tussenstation richting het grotere werk. De afgelopen vier jaar schreef hij aan zijn script tijdens de ‘down time’ op filmsets – voor acteurs bestaan filmopnames uit veel rondlummelen terwijl anderen shots voorbereiden. Het script schoof Dickinson in 2023 bij Cannes „katerige en gapende geldschieters” onder de neus – hij was toen net een grote naam geworden door Gouden Palm-winnaar The Triangle of Sadness.

Harris Dickinson in Cannes Beeld Natacha Pisarenko

Ken Loach

Harris Dickinson, zoon van een kapster en een sociaal werker, zegt in Cannes dat het oeuvre van de sociaal bewogen Britse filmer Ken Loach hem inspireert. Hij bekostigde zijn acteeropleiding met keukenwerk zoals Urchins held Mike, en was net als hij een tijdje afvalruimer. Urchin is een portret van de dakloze die ronddraait in een vicieuze cirkel van eigen makelij. Mike belandt in het gevang als hij een idealistische weldoener – „mensen zouden elkaar moeten vertrouwen” – tegen de grond mept en berooft. We zien hoe hij de weg omhoog vindt en daarna weer de weg omlaag; Mike overleeft als aasgier en kan die mentaliteit niet van zich afschudden. Zijn inspanning ter rehabilitatie is halfslachtig, een nieuwe ontsporing is onvermijdelijk.

Dat je sowieso iets om hem geeft, is door het charisma dat Dickinson ontlokt aan acteur Frank Dillane, die ooit in Harry Potter de jeugdige Lord Voldemort speelde. Hij is louche, berekend, snerend: een soort lompenversie van Steve Coogan. En toch ook zielig: al dat immorele opportunisme van hem eindigt slechts in gedrogeerd slapen op nat karton onder een viaduct. Mike is zijn eigen ergste vijand, niet zozeer een slachtoffer van kapitalistisch wanbeleid. Daarin is Harris Dickinson niet echt een nieuwe Ken Loach.

Zo haalt ook hij op dit filmfestival van Cannes zijn brevet van vermogen: Urchin smaakt naar meer. Al weet je het nooit met acteurs. Regie brengt enorm veel verantwoordelijkheid met zich mee en eenzaamheid op de filmset. Het is keihard buffelen, ontdekte ook Dickinson, die zegt dat hij afgelopen jaar zijn breekpunt bijna vond. Dan heeft acteren en rondlummelen toch ook zijn charme.