Achter de schermen was Russell Brands gedrag geen geheim

Profiel De Britse komiek en presentator Russell Brand wordt beschuldigd van verkrachting en aanranding. De zelfverklaarde seksverslaafde werd zijn hele carrière al achtervolgd door schandalen.

Russell Brand in 2014 bij de presentatie van zijn boek Revolution.
Russell Brand in 2014 bij de presentatie van zijn boek Revolution. Foto Suzanne Plunkett

‘Ik vind het nu eenmaal lekker zonder condoom.” Enthousiast applaus uit de zaal. „Waarom niet, laten we het idee van seks toejuichen!” Gegier en gebrul van de toeschouwers die in 2006 naar de stand-up-voorstelling van komiek Russell Brand kwamen kijken. Seks, waarbij wederzijdse toestemming hoogstens een bijzaak lijkt, is altijd een hoofdbestanddeel geweest van de persona Russell Brand, komiek, presentator en YouTuber.

Controverses achtervolgden Brand zijn hele carrière, toch groeide hij uit tot een bekende Britse presentator en zelf Hollywoodster. Achter de schermen bij programma’s als Big Brother’s Big Mouth en Big Brother’s Efourum, geproduceerd door productiebedrijf Endemol, was Brands seksuele wangedrag toen al geen geheim, zeggen medewerkers tegen de Britse krant The Sunday Times en tv-programma Channel 4 Dispatches. Hij zou crewleden gevraagd hebben om jonge meisjes uit het publiek voor hem te benaderen, zodat hij ze na de uitzending kon ontmoeten. Twee oud-medewerkers zeggen tegen de krant dat het voelde alsof ze zijn „persoonlijke pooier” waren.

Vier vrouwen beschuldigen Brand in het krantenartikel en tv-programma van verkrachting, aanranding en emotioneel misbruik. De misdragingen vonden plaats tijdens het hoogtepunt van zijn carrière, tussen 2006 en 2013. Een van de vrouwen zou destijds zestien jaar zijn geweest. Hij zou onder meer ooit zijn penis in haar keel hebben geduwd, waardoor zij geen lucht meer kreeg. De vrouw moest hem in zijn maag stompen om hem te laten stoppen, zegt ze. Een tweede vrouw stelt verkracht te zijn in zijn huis in Los Angeles. De BBC, Channel 4 en Endemol zijn interne onderzoeken begonnen. Britse politici hebben slachtoffers opgeroepen aangifte te doen bij de politie.

Seksverslaafd

De grenzen opzoeken van wat door de beugel kan was Brands handelsmerk. Zijn flamboyante manier van doen en neiging om met een gulle lach tegen heilige huisjes te schoppen, maakten hem een graag geziene gast op de Britse televisie en radio, onder meer bij de BBC. Ook speelde hij in een aantal matig ontvangen Hollywood-comedy’s zoals Get Him to the Greek (2010) met Jonah Hill.

In 2001 werkte hij als presentator bij MTV en verscheen hij een dag na de aanslag op de Twin Towers verkleed als Osama bin Laden. Dit zou volgens hem hebben gelegen aan het feit dat hij aan de heroïne en crack zat, biechtte hij later op. Hij grapte regelmatig over zijn verleden als drugsverslaafde, zijn seksleven en losbandigheid. In zijn memoires uit 2007 gaf hij toe dat hij seksverslaafd was en hiervoor in een kliniek heeft gezeten.

Russell Brand ontkent de beschuldigingen en beweert dat hij het slachtoffer is van een „gecoördineerde aanval” bedoeld om hem de mond te snoeren.
Foto ANP

Tussen 2006 en 2008 had hij zijn eigen radioprogramma bij de Britse publieke omroep, The Russell Brand Show, die werd beëindigd nadat hij tijdens een uitzending over de scheef ging. Met gastpresentator Jonathan Ross stuurde hij live op de radio een reeks voicemailberichten naar Fawlty Towers-acteur Andrew Sachs waarin Brand tot in detail uit de doeken deed hoe hij seks had gehad met de kleindochter van Sachs. De BBC ontving een recordaantal klachten en kreeg uiteindelijk een boete opgelegd van honderdduizend pond door de Britse mediatoezichthouder Ofcom. Het was in de woorden van de omroep „een van de grootste schandalen in de geschiedenis van de BBC”.

Stand-up comedy-scene

Mediawetenschapper Ellie Tomsett, die aan de Birmingham City University het stand-up-circuit van Groot-Brittannië onderzoekt, typeert Brand tegenover persbureau AP als een product van een stand-up comedy-scene die in de jaren negentig en nul doordrenkt was van vrouwenhaat – en dat ten dele nog steeds is.

„Samen met de meest recente opkomst van feminisme, hebben we ook een opkomst van vrouwenhaat gezien, belichaamd door mensen als Andrew Tate, maar duidelijk zichtbaar in alle aspecten van de samenleving, en zeker weerspiegeld in het Britse comedycircuit”, aldus Tomsett. „Er wordt steeds meer tegen ondernomen, maar het idee dat het iets is dat in het verleden is gebeurd en niet meer gebeurt, is eerlijk gezegd onzin”, voegde ze eraan toe.

Tijdens de coronapandemie verruilde Brand de televisiewereld voor YouTube en begon hij steeds extremere complotfilmpjes te maken over onder meer de oorlog in Oekraïne, corona en de klimaatcrisis. Het leverde hem een trouwe groep van miljoenen volgers op.

Na het nieuws over de beschuldigingen kon hij ook rekenen op de steun van Andrew Tate, de eveneens controversiële mediapersoonlijkheid die ook wordt beschuldigd van seksuele misdrijven. In een filmpje op Twitter zegt hij dat Brand nu wordt behandeld zoals hij dat werd. Daarmee suggereert hij dat er wordt geprobeerd om hem te censureren.

De avond voordat de beschuldigingen naar buiten kwamen plaatste Brand een filmpje op YouTube waarin hij de beschuldigingen ontkent en beweert dat hij het slachtoffer is van een „gecoördineerde aanval” bedoeld om hem de mond te snoeren. De kans dat hij ooit nog terugkeert op tv lijkt klein, zijn live-comedytournee is voorlopig uitgesteld.