Achter de frontlinie van Fort Europa: indringende gesprekken over migratie

Het is alweer dik twee jaar geleden dat correspondent Bram Vermeulen afscheid nam van zijn woonplaats Kaapstad, om terug te keren naar Nederland. Vanuit die stad vertelde hij, ondermeer voor NRC, indringende verhalen die Afrikaanse levens invoelbaar maakten voor Europeanen. Voor zijn thuiskomst nam hij openhartig afscheid van zijn laatste woonplaats, die hij als ongemakkelijk had ervaren. Schrijven over de mensen buiten de muren van zijn huis deed hij niet. „Misschien omdat ze te dichtbij kwamen”, schreef hij, „en mij te medeplichtig maakten aan dit multiculturele drama.”

Eenmaal in Nederland liet de rol van ‘Fort Europa’ in de wereld hem niet los. Het inzicht dat levens dáár onlosmakelijk verbonden zijn aan beslissingen híér, speelt een grote rol in het televisieprogramma Frontlinies, dat hij sinds 2021 maakt voor de VPRO. Daar komt nu een podcast bij: Achter de Frontlinie, interviews met journalisten, wetenschappers en experts die kritisch naar die Europese rol kijken, aangevuld met reportages, die het effect ervan inzichtelijk maken.

Een meesterlijke combinatie, ware het niet dat Vermeulen zijn gasten (in de eerste aflevering migratie-expert Hein de Haas, in de tweede voormalig CDA-politicus René van der Linden) zó kritisch bevraagt, dat uitgezoomde inzichten onvoldoende kans krijgen. Ook lijken de reportages uit de tv-serie voort te komen. Begrijpelijk, maar een échte audiobeleving blijft erdoor uit. Desondanks is Achter de Frontlinie een van de betere, en zeer noodzakelijke, interviewpodcasts.