Abortus is niet langer verboden in Mexico na een uitspraak van het Hof

Vrouwenrechten De beslissing volgt op een eerdere uitspraak van het Hof, waarin bepaald werd dat de noordelijke deelstaat Coahuila zwangerschapsonderbrekingen niet meer strafrechtelijk mag vervolgen. Ondanks de precedentwerking bleven andere deelstaten toch vrouwen arresteren.
Voorstanders van het legaliseren van abortus demonstreerden in september 2020 in Mexico. Drie jaar later heeft het Hof de ingreep uit het strafrecht gehaald.
Voorstanders van het legaliseren van abortus demonstreerden in september 2020 in Mexico. Drie jaar later heeft het Hof de ingreep uit het strafrecht gehaald. Foto Ulises Ruiz/AFP

Het Hooggerechtshof van Mexico heeft woensdag abortus gedecriminaliseerd door het verbod daarop uit het strafrecht te halen. Dat melden internationale persbureaus. Publieke ziekenhuizen in het hele land moeten de ingreep nu aanbieden als daarom gevraagd wordt. De wetswijziging is een belangrijke overwinning voor voorvechters van vrouwen- en mensenrechten.

De uitspraak volgt op een eerdere beslissing van het Hooggerechtshof, dat twee jaar geleden bepaalde dat de noordelijke deelstaat Coahuila zwangerschapsonderbrekingen niet langer strafrechtelijk mag vervolgen. Volgens het Hof was dit namelijk in strijd met het grondwettelijke recht op gelijkheid en het grondwettelijke recht op individuele zelfontplooiing. Die uitspraak had precedentwerking voor heel Mexico, maar toch bleven verschillende staten van de federale republiek vrouwen die een abortus uit lieten voeren arresteren wegens moord. Deze nieuwe uitspraak moet daar een einde aan maken.

Voor vrouwen in het overwegend conservatieve en op een-na-grootste katholieke land ter wereld betekent dit niet dat zij direct overal terechtkunnen voor een abortus, maar wel dat publieke ziekenhuizen en federale organisaties verplicht zijn de benodigde zorg te verlenen. Zij gebruikten tot dusver veelal het argument dat ze geen abortus wilden uitvoeren omdat het in hun staat nog niet legaal was.

Clandestiene ingrepen

Als alle staten de wetgeving nu daadwerkelijk aanpassen, hoeven Mexicaanse vrouwen niet meer over te gaan op gevaarlijke alternatieven. Bij clandestiene ingrepen ontstaat naar schatting in een derde van de gevallen complicaties, soms met dodelijke afloop. Ook neemt de uitspraak de angst voor vervolging bij zorgverleners weg en zouden vrouwen die in de cel zitten vanwege een abortus vrij kunnen komen.

Met de decriminalisering van abortus sluit Mexico zich aan bij Cuba, Uruguay, Guyana en Argentinië, landen in de conservatieve regio die deze stap eerder al zetten. In buurland de Verenigde Staten gebeurde vorig jaar juist het tegenovergestelde: daar werd de legalisering van zwangerschapsonderbrekingen na veertig jaar juist teruggedraaid door het Hof.

Lees ook: Hof dwingt conservatief Mexico tot legaliseren van abortus