Aboriginal kunstenaar Vincent Namatjira steekt de draak met de ‘rich en powerful’, en maakt de onzichtbaren zichtbaar

De Britse koningin Elizabeth staat verloren in de rode woestijn in het hart van Australië, haar gezicht bevroren in een grimas. Haar huid is felroze door de genadeloze Australische zon. Op de achtergrond is de voor Aboriginals heilige rots Uluru te zien, ook bekend als Ayers Rock. De koninklijke koets staat tussen bleke eucalyptusbomen, ‘spookbomen’ genoemd. Ook afgebeeld op het doek is de kunstenaar zelf, Vincent Namatjira, die grijnzend een duim opsteekt.

Ook in andere werken heeft de kunstenaar zichzelf vlak bij de koninklijke familie geschilderd. Hij staat naast ze bij beroemde balkonscènes, zit bij de koningin op de bank met een kopje thee, en heeft prinses Diana in de achterbak van zijn auto. „In mijn schilderijen sta ik op gelijke voet met de royals”, schrijft Namatjira (41) in de begeleidende tekst. „Het doek is een plek waar ik, een trotse Aboriginal man, prominent aanwezig ben in een situatie waar we normaal gesproken onzichtbaar zijn.”

Installatie van Vincent Namatjira in de National Gallery of Australia.
Beeld National Gallery of Australia

In de National Gallery of Australia in Canberra is een overzichtstentoonstelling van de Aboriginal schilder van de Aranda-stam te zien, getiteld Australië in kleur. Het is een selectie van werken die hij het afgelopen decennium schilderde in zijn studio in de Aboriginal gemeenschap Indulkuna, midden in de woestijn in het centrum van Australië. Die woestijnkleuren, zoals het dieprood en okergeel van het zand en de rotsen, komen veel terug in zijn werk. Niet alleen Namatjira’s werk is kleurrijk, ook de muren waarop de werken hangen zijn fel rood, geel en zwart; de kleuren van de Aboriginal vlag. Ook lijkt de titel van de tentoonstelling te verwijzen naar de strijd om erkenning van mensen van kleur in Australië, de oorspronkelijke bewoners van het land.

De koninklijke familie is niet de enige die het soms moet ontgelden in Namatjira’s werk. Hij portretteert mensen met macht en invloed zoals politici, sporters en mensen uit de zakenwereld. Zo ook de Amerikaanse oud-president Donald Trump, met wie Namatjira een verjaardag deelt (14 juni). Hij schildert Trump in een zwart pak met rode stropdas, een blinkend kunstgebit, en een zakje McDonald’s-friet in de hand.


Lees ook

Kijk naar de trillende lijntjes en zie de Australische woestijn

Warlimpirrnga Tjapaltjarri, Marrawa, 2019, acrylverf op canvas, 76 x 84 cm.

Opschudding

Op het eerste gezicht lijkt Namatjira’s stijl eenvoudig door de grove penseelstreken. Het werk grenst aan satire en zorgt voor een glimlach bij de meeste bezoekers. Maar ondanks de karikaturale kenmerken zijn de schilderijen ook verfijnd. Namatjira heeft slechts een paar streken nodig om dat te vatten wat hij als de essentie van iemand ziet. „Ik schilder de wereld zoals ik die zie”, aldus de kunstenaar.

Ook mijnbouwmagnaat Gina Rinehart, de rijkste persoon van Australië, is meerdere keren afgebeeld. Dat zorgde bij de opening van de tentoonstelling voor opschudding. Rinehart (70) wilde dat een portret van haar werd verwijderd. Het werk is onderdeel van een serie van 21 portretten van invloedrijke Australiërs. Rinehart, met verschrikte en lichtelijk schele blik, staat er niet fortuinlijk op.

Op hoge poten schreef ze naar de museumdirectie, maar haar poging om het portret te laten verwijderen uit de tentoonstelling kwam als een boemerang bij haar terug. Het museum weigerde het doek te verwijderen en stelde dat „kunstenaars het recht hebben om kunst te maken over welk onderwerp, en op welke manier dan ook”.

Haar beeltenis ging vervolgens de wereld over. Van de BBC tot CNN; in internationale media was Namatjira’s interpretatie van de rijkste persoon van Australië te zien en werd niet het schilderij, maar Rineharts klungelige poging het te laten verwijderen bespot. Het museum zag het bezoekersaantal fors stijgen. Namatjira maakte er weinig woorden aan vuil. „Je hoeft mijn werk niet mooi te vinden”, verklaarde hij.

Portretten van beroemdheden en het Britse koningshuis door Vincent Namatjira. In de middelste rij ‘Gina’, naar Gina Rinehart, de rijkste persoon in Australië, die haar portret uit de expositie verwijderd wilde hebben.
Beeld Vincent Namatjira/Copyright Agency

Britse koningin

Het is exemplarisch voor de kracht van zijn werk, de manier waarop hij het penseel als wapen gebruikt. De Aboriginal en Straat Torres-bevolking is nog altijd enorm achtergesteld en gemarginaliseerd in de Australische samenleving. In zijn schilderijen draait Namatjira de rollen om. Hij zet zichzelf en het land zoals hij het kent centraal.

De roem en waardering die Namatjira krijgt, was lang niet altijd vanzelfsprekend. Zijn leven begon zoals dat van veel Aboriginal kinderen; weg van zijn geboortegrond en zijn familie. Nadat zijn moeder op zijn zesde was overleden, werd hij door de instanties bij verschillende niet-Aboriginal pleeggezinnen ondergebracht, duizenden kilometers van zijn familie vandaan.

Op zijn achttiende kwam hij erachter dat creativiteit in zijn bloed zit. Hij hoorde voor het eerst over zijn overgrootvader Albert Namatjira, een van de beroemdste Aboriginal kunstenaars van de afgelopen eeuw. Die schilderde Australische landschappen in Europese stijl die een internationaal publiek trokken.

Albert Namatjira’s bekendheid als Aboriginal kunstenaar was uitzonderlijk. In die tijd waren de Aboriginals, die al meer dan 65.000 jaar op het continent leven, nog geen volwaardige burgers van het land. Voor Namatjira werd een uitzondering gemaakt. In 1957 werd hij officieel staatsburger van Australië, wat betekende dat hij mocht stemmen, kon wonen waar hij wilde en alcohol mocht kopen – in tegenstelling tot de rest van de Aboriginal gemeenschap. In 1954 ontmoette hij koningin Elizabeth II tijdens haar eerste bezoek aan Australië. Zijn werken behoren tot de kunstcollectie van de Britse koninklijke familie. „Mijn familie en de Britse koninklijke familie zijn met elkaar verbonden, daarom schilder ik ze zo vaak”, zegt achterkleinzoon Vincent nu.

Vincent Namatjira, Western Aranda people, Displaced, 2021
Beeld Vincent Namatjira/Copyright Agency

Ontheemd

Hoewel hij zijn overgrootvader nooit heeft ontmoet, zegt Vincent Namatjira zich met hem verbonden te voelen. Als onderdeel van de tentoonstelling is daarom een aparte vleugel met enkele werken van zijn overgrootvader opgenomen.

De kolonisatie van Australië en de ontheemding van de inheemse bevolking is een belangrijk thema in Namatjira’s werk. De Britse ontdekkingsreiziger James Cook is een veel terugkomend figuur. Cook claimde in 1770 de oostelijke kust van Australië voor de Britse kroon. Op dat moment was het land nog bekend als ‘Nieuw-Holland’, de naam die de Nederlandse ontdekkingsreiziger Abel Tasman gaf aan het continent. Tasman was al in 1644 in Oceanië en gaf ook Nieuw-Zeeland haar naam. Een paar jaar later kwam de eerste vloot uit het Verenigd Koninkrijk aan. Naast vertegenwoordigers van de kroon zaten er veel gedetineerden op de schepen. Australië werd een strafkolonie. Het was het begin van veel ellende voor de inheemse bevolking. In Namatjira’s schilderijen zijn de rollen omgedraaid; hierin is Cook degene die ontheemd is en totaal niet op zijn plek in het Australische landschap.

Namatjira schildert graag invloedrijke Aboriginals, zoals rugbyspeler Adam Goodes, Olympisch atleet Cathy Freeman, en mensenrechtenactivist Eddie Mabo

Namatjira schildert tevens graag invloedrijke Aboriginals, zoals rugbyspeler Adam Goodes, Olympisch atleet Cathy Freeman, en mensenrechtenactivist Eddie Mabo. Ook geeft hij anonieme Aboriginal veteranen een podium. Gestoken in legergroen, met camouflagekleuren op de achtergrond, kijken de naamloze mannen de museumbezoeker somber aan. „Veel jonge Aboriginal mannen vochten voor dit land en kwamen nooit meer thuis. Maar ondanks de enorme offers die ze hebben gebracht, werden ze destijds niet met waardigheid en respect behandeld. Hun verhalen zijn verborgen, gecamoufleerd in de geschiedenis”, schrijft Namatjira in het bijschrift.

Vincent Namatjira in zijn tentoonstelling ‘Australia in colour’.
Beeld National Gallery of Australia

Maar het meest portretteert hij zichzelf. In bijna ieder werk duikt hij ergens op, zijn krulharen in de war en met een grote grijns, zodat het gat tussen zijn tanden te zien is. „In de spiegel kijken en schilderen wat ik zie is belangrijk om mijn eigen identiteit en familiegeschiedenis te begrijpen”, schrijft hij. Zijn ambitie reikt ver. „Ik weet dat kunst levens kan veranderen – het heeft het mijne veranderd – en ik hoop dat kunst ook de wereld kan veranderen.”

De tentoonstelling ‘Australia in Colour’ is tot 21 juli te zien in de National Gallery of Australia in Canberra.