ABN Amro wil Française Marguerite Bérard als nieuwe bestuursvoorzitter

In de zoektocht naar een nieuwe bestuursvoorzitter is ABN Amro in Frankrijk uitgekomen. Marguerite Bérard zal per 23 april de nieuwe topvrouw worden, zo maakte de bank vrijdag bekend. Ze wordt daarmee de eerste vrouwelijke bestuursvoorzitter die een van de drie grote Nederlandse banken (ABN Amro, ING, Rabobank) zal leiden. De Europese Centrale Bank moet wel nog groen licht geven voor de benoeming.

De 48-jarige Berárd is in Nederland een grote onbekende. Eerder was ze als bestuurslid bij de Franse bank BNP Paribas verantwoordelijk voor particuliere en zakelijke klanten. Daarvoor was ze bestuurlid bij de Spaanse bank BPCE Group. Bérard studeerde aan de prestigieuze Ecole Nationale d’Administration en was een van de topambtenaren onder voormalig president Nicolas Sarkozy.

Bérard werd in 2023 nog getipt als opvolger van vertrekkend BNP-topman Jean-Laurent Bonnafé maar vertrok in het voorjaar van 2024 onverwachts bij de bank. In een verklaring liet ze weten „nieuwe professionele uitdagingen na te streven”. Volgens Franse media speelden ook achterblijvende resultaten van haar afdeling mee bij het opstappen van Bérard.

Plotseling vertrek Swaak

Paribas is met een balanstotaal van ruim 1.900 miljard euro de op één na grootste bank van Europa. ABN Amro is met 390 miljard euro een stuk kleiner.

De Française zal de opvolger worden van Robert Swaak. Die kondigde afgelopen augustus vrij plotseling zijn vertrek aan. Een jaar eerder was hij nog begonnen aan een nieuwe termijn als topman van ABN Amro, normaliter voor een periode van vier jaar.


Lees ook

Goede resultaten? Bij de presentatie van de kwartaalcijfers van ABN gaat het vooral over het vertrek van topman Swaak

Robert Swaak trad in 2020 aan als bestuursvoorzitter. Hij treed begin 2025 af, kondigde hij vorige week onverwachts aan.

Bérard treedt aan op het moment dat de Nederlandse staat bezig is zijn belang in de bank af te bouwen. ABN Amro werd tijdens de financiële crisis in 2008 genationaliseerd. Sinds afgelopen najaar ligt het belang onder de 50 procent. Waar de bank eerder haar aanwezigheid in het buitenland afbouwde, zou nu weer overwogen worden om de activiteiten buiten Nederland te vergroten.

Eerder schreef het FD nog dat de zoektocht naar een nieuwe bestuursvoorzitter moeizaam verliep. De bank mag geen bonussen uitbetalen, doordat die nog deels in staatshanden is.