ABN Amro-topman Robert Swaak vertrekt voortijdig

ABN Amro-topman Robert Swaak legt zijn werkzaamheden voortijdig neer. Hij vertrekt uiterlijk in de eerste helft van volgend jaar als bestuursvoorzitter en maakt zijn tweede termijn niet af. Dat meldt de bank donderdag in een persverklaring. De 64-jarige Swaak gaf sinds april 2020 leiding aan ABN Amro en tekende vorig jaar oktober bij voor nog eens vier jaar.

Waarom de topman er eerder mee ophoudt, is wat vaag. In de verklaring schrijft hij dat hij al rekening hield met de mogelijkheid dat hij  „voor het einde van de termijn op een geschikt moment ruimte zou maken voor een opvolger”. Met „een nieuwe strategische periode” voor ABN Amro in zicht, zo stelt hij, moet de Raad van Commissarissen genoeg tijd krijgen om een vervanger te vinden. Welke namen op het kandidatenlijstje staan, is niet bekend.

Swaaks verklaring is opvallend, want in een interview met NRC afgelopen januari vertelde hij nog enthousiast over zijn eerste en tweede termijn bij de bank. „In mijn eerste jaren hebben we bij de bank een stevige fundering voor de toekomst neer kunnen leggen. Dat geeft mij ongelooflijk veel energie om door te gaan.”

De topman vertrekt pas zodra de sollicitatieprocedure is afgerond. „Dat zorgt voor continuïteit”, aldus Tom de Swaan, voorzitter van de Raad van Commissarissen, in het persbericht.


Lees ook

Baas ABN Amro: ‘We moeten ervoor waken dat de samenleving groepen mensen uitsluit’