‘Aantal vrouwenbesnijdenissen afgelopen acht jaar toegenomen tot 230 miljoen’

Ruim 230 miljoen meisjes en vrouwen over de hele wereld zijn genitaal verminkt. Dat meldt Unicef, de kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties, in een vrijdag gepubliceerd rapport. In 2016 waren dat er nog 200 miljoen, wat een stijging inhoudt van 15 procent in de afgelopen acht jaar. Ook worden steeds meer meisjes op jongere leeftijd aan de ingreep blootgesteld, stelt Unicef in het rapport, waardoor „interventie en preventie moeilijk wordt”.

Genitale verminking, ook wel aangeduid als vrouwenbesnijdenis, is een niet noodzakelijke medische ingreep. De procedure bestaat uit het wegnemen van de clitoris, vaak gecombineerd met het dichtnaaien van de vagina. Het gaat gepaard met veel pijn, bloedverlies en complicaties en is een schending van mensenrechten. Het grootste deel van de genitale verminkingen vindt plaats in Afrika, waar ruim 144 miljoen vrouwen de ingreep hebben ondergaan. In Azië zijn er 80 miljoen gevallen bekend en in het Midden-Oosten 6 miljoen gevallen.

Als onderdeel van de Duurzame ontwikkelingsdoelstellingen die in 2015 zijn opgesteld, heeft de VN de ambitie geuit om tegen 2030 de genitale verminking van vrouwen te willen beëindigen. „Om dit doel te kunnen behalen, zou de vooruitgang 27 keer sneller moeten gaan”, stelt de kinderrechtenorganisatie.

Volgens Unicef is er echter ook sprake van een positieve ontwikkeling als het gaat om het uitbannen van de procedure. Zo is in Sierra Leone, Kenia en Egypte een daling te zien van het aantal vrouwen die de ingreep ondergaan. Volgens Unicef is het feit dat er veel meisjes werden geboren in landen waar de ingreep nog vaak voorkomt een reden voor de stijging van het aantal besnijdenissen.