Aantal slachtoffers dat melding maakt van seksueel geweld met ruim 50 procent toegenomen

Onthullingen Meer dan 15.000 slachtoffers zochten vorig jaar hulp bij het Centrum Seksueel Geweld. Het ging met name om vrouwen en meisjes.

Protestborden tegen grensoverschrijdend gedrag.
Protestborden tegen grensoverschrijdend gedrag.

Foto Daniël Niessen

Het aantal slachtoffers van seksueel geweld dat aanklopt voor hulp, is vorig jaar fors toegenomen. In totaal ontving het Centrum Seksueel Geweld (CSG) in 2022 meldingen van ruim 15.000 mensen, zo blijkt uit het dinsdag gepubliceerde jaarverslag. Vergeleken met het jaar ervoor betekent dat een stijging van 54 procent. De meeste meldingen komen van meisjes en vrouwen, van wie een kwart ook aangifte bij de politie heeft gedaan.


Lees ook Advocaat van The Voice-slachtoffers: ‘Ons systeem kan deze vrouwen niet echt helpen’

Volgens CSG-bestuurder Iva Bicanic is de stijging mede te verklaren door de onthullingen over de talentenshow The Voice of Holland. Oud-kandidaten beschuldigden onder anderen jurylid Ali B. en bandleider Jeroen Rietbergen van machtsmisbruik en seksueel grensoverschrijdend gedrag; justitie vervolgt het duo. Het nieuws zorgde voor meer aandacht voor seksueel geweld, waardoor meer slachtoffers zich hebben gemeld.

Desondanks denkt Bicanic dat de 15.000 mensen „een topje van de ijsberg” vormen. „De meeste kinderen en volwassenen die seksueel misbruik hebben meegemaakt, komen er niet mee naar buiten.” Volgens de bestuurder is er nog altijd sprake van „afweer” in de samenleving: „het grootste probleem met betrekking tot seksueel misbruik is dat we niet willen of kunnen geloven dat seksueel misbruik bestaat”.

Bij slachtoffers die zich wel melden, uit de impact van seksueel geweld zich vaak in psychische klachten als depressie, PTSS, verslaving en suïcidaliteit.