Aantal meldingen over seksueel grensoverschrijdend gedrag in de zorg neemt toe

Het aantal meldingen over (vermoedens van) seksueel grensoverschrijdend gedrag door zorgverleners is de afgelopen jaren flink gestegen, volgens een rapport dat de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) dinsdag heeft gepubliceerd. Die maakte een overzicht van meldingen door cliënten, zorgverleners en zorgaanbieders. In totaal steeg het aantal meldingen van 130 in 2020 tot 330 in het afgelopen jaar. Dit gaat over overschrijdend gedrag richting hulpbehoevenden.

In de gehandicaptenzorg verdubbelde het aantal meldingen in 2023 ten opzichte van het jaar daarvoor, van zo’n vijftig naar honderd. In de geestelijke gezondheidszorg steeg het aantal van vijftig naar zeventig. Bij de eerstelijnszorg – de meldingen gingen met name over fysiotherapeuten – steeg het aantal van veertig naar zestig.

In het geval van eerstelijnszorg ontving de IGJ meer meldingen via het Landelijk Meldpunt Zorg dan via zorgaanbieders zelf, die verplicht zijn meldingen van grensoverschrijdend gedrag door te geven aan de inspectie. Driekwart van de meldingen gaan over vrouwelijke cliënten, en ongeveer driekwart van de vermoedelijke plegers is man. Over zeven procent van de zorgverleners ontving de inspectie al eerder meldingen.

Volgens de inspectie is het gestegen aantal juist een positief teken. Het betekent namelijk niet per se dat grensoverschrijdend gedrag vaker gebeurt: wel dat men er alerter op is en er meer aandacht voor is bij sommige zorgaanbieders. De IGJ gelooft dat dit pas „het topje van de ijsberg” is, en kijkt nu hoe zorgaanbieders het beste de drempels weg kunnen nemen voor cliënten om seksueel grensoverschrijdend gedrag te melden.


Lees ook
Ook zorgmedewerkers krijgen te maken met ongewenste seksuele aandacht

Nederland - Illustratief beeld. Jonge vrouw die werkzaam is in de zorg, meet hartslag van een oudere heer.