Het aantal incidenten dat afgelopen seizoen plaatsvond bij het Nederlands betaald voetbal is afgenomen. Dat signaleert de KNVB woensdag in een nieuw rapport. Waar de politie in 2021/22 893 incidenten registreerde, waren dat er in 2022/23 nog 725.
„We zijn nog niet waar we willen zijn, want het aantal incidenten ligt nog altijd ruim boven het aantal voor corona, maar uit deze cijfers blijkt dat we meer grip krijgen op het probleem”, aldus Marianne van Leeuwen, directeur betaald voetbal bij de KNVB. Door inzet van nieuwe technologie en een extra personeel is de pakkans bij wanordelijk gedrag hoger geworden, stelt de voetbalbond.
In totaal werd tien keer minder vaak een (voor)onderzoek ingesteld naar wanordelijkheden: 169 keer. Dat is nog wel meer dan het dubbele dan in het laatste seizoen dat voor de coronapandemie volledig werd uitgespeeld (2018/19). Bij de cijfers is Europees voetbal niet meegenomen. Vorig seizoen ging het daarin mis toen tijdens AZ – West Ham United vechtpartijen uitbraken nadat hooligans van de thuisploeg de hoofdtribune bestormden. Soortgelijke taferelen waren dit seizoen te zien bij de Conference League-kwalificatiewedstrijd FC Twente – Hammerby.
Het Openbaar Ministerie ontving 422 processen-verbaal van de politie waarbij voetbalsupporters verdacht werden van een misdrijf. Dat waren er een seizoen eerder nog 640.
Lees ook
Weer werd er gevochten op de tribunes. Hoe willen clubs en de KNVB escalaties voorkomen?
Minder stadionverboden, strengere regels
Ook het aantal door de KNVB zelf opgelegde stadionverboden daalde, van 1.258 naar 986. Dat gebeurde in 242 gevallen vanwege het gooien van voorwerpen richting het veld. Omdat dit de spuigaten uitliep, is op 6 april besloten wedstrijden tijdelijk stil te leggen wanneer supporters dingen naar het voetbalveld smijten. Wanneer een speler of arbiter geraakt worden, wordt het duel zelfs definitief gestaakt.
De KNVB vindt de aangescherpte maatregelen een succes. „Er is sindsdien fors minder gegooid, met als gevolg dat er geen mensen op het veld meer gewond zijn geraakt”, schrijft de voetbalbond. „De daders zijn in bijna alle gevallen gepakt en kregen een landelijk stadionverbod van 9 tot 36 maanden.” Om het gooien van voorwerpen tegen te gaan, hebben meerdere profclubs netten laten ophangen in hun stadions.