Het aantal gonorroe-diagnoses is in twee jaar tijd vrijwel verdubbeld. Dat schijft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in de donderdag gepubliceerde Thermometer seksuele gezondheid. Het RIVM noteert al jaren een gestage stijging van het aantal gonorroe-diagnoses, maar in 2022 nam het toe met 33 procent, en afgelopen jaar met 31 procent. In totaal registreerde het RIVM afgelopen jaar 13.853 gevallen van gonorroe.
Het betreft volgens het RIVM vooral jongvolwassenen, „mensen met een hoog opleidingsniveau, zonder migratieachtergrond”. Hoewel de meeste geregistreerde gevallen man zijn, ziet het RIVM de grootste toename in de diagnoses bij vrouwen. Dat aantal groeide afgelopen jaar met 78 procent. Het is de enige seksueel overdraagbare aandoening (soa) waar het RIVM zo’n grote verandering ziet, maar waar die vandaan komt, wordt in het rapport niet toegelicht. Diagnoses van andere soa’s namen beperkt toe of zelfs iets af, zoals bij de besmettelijke soa chlamydia.
Lees ook
De condoom raakt uit de mode: ‘Sinds ik een spiraal heb, ben ik lakser’
Gonorroe is een seksueel overdraagbare bacterie en nog besmettelijker dan chlamydia. De ziekte is te behandelen met antibiotica, en kenmerkt zich door symptomen als pijn bij het plassen en het hebben van een ‘druiper’ of abnormale afscheiding. Wanneer de soa niet wordt behandeld, kunnen ontstekingen in de keel, urinebuis, geslachtsdelen of bekken ontstaan, zo waarschuwt het RIVM. Ook kan een verhoogd risico op verminderde vruchtbaarheid of een buitenbaarmoederlijke zwangerschap ontstaan. Bij mensen met een baarmoeder worden klachten vaak minder snel opgemerkt. De ziekte is wel te voorkomen, door het gebruik van condooms of beflapjes.
Mark Vermeulen, directeur van Aidsfonds – Soa Aids Nederland, schrijft in een persbericht dat hij deze cijfers ziet als een signaal dat er meer moet worden geïnvesteerd in soa-preventie onder jongeren. „Als we in Nederland het belang van condoomgebruik niet onder de aandacht blijven brengen en de toegang tot seksuele gezondheidszorg niet laagdrempeliger maken, blijft het aantal soa’s stijgen.”