Aantal dode migranten rond grens Mexico en VS afgelopen jaren fors toegenomen

Het aantal migranten dat in de buurt van de grens tussen de Verenigde Staten en Mexico om het leven komt, is de afgelopen jaren fors toegenomen. In de eerste maanden van dit jaar zijn in dat gebied 108 lijken aan getroffen, terwijl dat er vorig jaar 113 waren. In de jaren daarvoor ging het om negen (2020) en tien (2019) lijken. Dat melden verschillende Amerikaanse media dinsdagochtend.

Deskundigen noemen twee mogelijke oorzaken: gezien de staat van de lichamen is het aannemelijk dat de migranten harder worden aangepakt door smokkelbendes. Vaak zijn ze ondervoed, uitgedroogd en uitgeput aangetroffen. Daarnaast speelt de toegenomen hitte een rol. Uit veel autopsies blijkt dat aan extreme hitte gerelateerde klachten meespeelden als doodsoorzaak.

In de coronapandemie daalde het aantal migranten dat via Mexico de Verenigde Staten wilde bereiken, maar nadat alle grensrestricties werden opgeheven steeg de migratieroute weer in populariteit. Eind 2023 bereikte het aantal migranten dat via deze weg naar de VS kwam zelfs een hoogtepunt. Daarop vloog minister Antony Blinken (Buitenlandse Zaken) naar Mexico om nieuwe beperkende maatregelen te bespreken, de VS en Mexico sloegen de handen ineen.

Mexico zet leger in

President Joe Biden stelde via een decreet een daglimiet in van 2.500 migranten die de grens mochten oversteken. De migratiebeperkingen hadden effect: het aantal migranten dat in de eerste vier maanden van dit jaar illegaal de grens overstak, daalde met 40 procent. Dat kwam onder meer door strengere visaregels en meer controlepunten. Ook zette Mexico het leger in om migranten tegen te houden. Het is de bedoeling dat ze vervolgens teruggaan naar het land van herkomst, maar in veel gevallen gebeurt dat niet.

Toch blijft het voor beide landen lastig om vat te krijgen op migratie. De grens tussen Mexico en de VS is ruim drieduizend kilometer lang. Het is onmogelijk om in dat volledige gebied te surveilleren, zeker omdat migranten alternatieve routes zoeken om het leger op de reguliere wegen te omzeilen.


Lees ook

Aan de grens van de VS met Mexico wordt weinig verwacht van Bidens asielquotum: ‘Smokkelaars zullen meer risico’s nemen’

Agent Guadalupe Casarez  ondervraagt een migrant uit El Salvador die samen met anderen is opgepakt na  de Amerikaanse zuidgrens te zijn overgestoken, in Mission, Texas op 13 juni.