Aanpak van de dodelijke drug fentanyl is een symbool voor de relatie tussen China en de VS

De opluchting onder Aziatische beleggers duurde amper 24 uur. De nieuwe Amerikaanse president Donald Trump had niet direct na zijn aantreden op maandag de beloofde invoerheffingen (tot wel 60 procent) ingesteld op import uit China. Een dag later doken de beurzen in Shanghai en Hongkong alsnog in het rood: Trump dreigde met een belasting van 10 procent op alle invoer uit China om het land te straffen voor zijn gebrekkige aanpak van de handel in de drug fentanyl. Buurlanden Canada en Mexico hangen om diezelfde reden – en vermeend laks optreden tegen immigratie – zelfs heffingen tot 25 procent boven het hoofd. Wat is de rol van China in de productie van fentanyl en waarom is dit thema zo belangrijk in de relatie met de VS? ? Vier vragen over een dodelijke pijnstiller en de relatie tussen twee grootmachten.

1
Wat is fentanyl en wat heeft China ermee te maken?

Fentanyl is een synthetisch opiaat, vele malen sterker dan bijvoorbeeld morfine of heroïne. Het middel is goedkoop en zeer verslavend, het heeft in de Verenigde Staten miljoenen gebruikers. Door de zeer krachtige werking komen overdoses veel voor. Volgens de laatst beschikbare cijfers, uit augustus 2024, kwamen in de voorgaande twaalf maanden bijna 56.000 mensen om het leven door een overdosis met een synthetisch opiaat, meestal fentanyl.



Het middel wordt vooral gemaakt door drugskartels in Mexico, die de fentanyl vervolgens de Verenigde Staten binnensmokkelen. De productie van de drug is zo simpel „alsof je kippensoep maakt”, vertelde een cook in een Mexicaans drugslab afgelopen zomer aan persbureau Reuters. Hij demonstreerde hoe hij zonder gespecialiseerde apparatuur fentanyl kon maken door bij kamertemperatuur enkele ingrediënten te mengen.

Die ingrediënten hebben – net als fentanyl zelf – veel legitieme toepassingen, bijvoorbeeld in de medische zorg en de chemische industrie. Ze worden in China op grote schaal geproduceerd en verkocht. De Reutersjournalist kon via internet voor 3.600 dollar bij Chinese leveranciers alles bestellen wat hij nodig had om drie miljoen pillen te produceren.


Lees ook

Heroïne spuiten in de auto, met je kleinkind op de achterbank

Een heroïneverslaafde vrouw doet mee aan een mars in Norwalk om aandacht te vragen voor de drugsepidemie in Ohio.

2
Waarom vindt Trump dit zo belangrijk?

Als een totale verrassing kwam Trumps aankondiging niet. In november, kort na zijn verkiezing, dreigde hij op zijn sociale netwerk Truth Social al met deze heffingen voor de drie landen. Volgens Trump is China zijn beloften om de productie van fentanyl te bestrijden, waaronder het opleggen van de doodstraf aan drugshandelaren, niet nagekomen.

In Republikeinse kringen heeft de theorie dat China fentanyl moedwillig gebruikt om Amerika te verzwakken veel aanhang. Howard Lutnick, Trumps beoogde minister van Handel die de importheffingen moet onderzoeken en implementeren, beweerde tijdens de campagne dat „China Amerika aanvalt met fentanyl” – wat China tegenspreekt.

Tijdens zijn vorige termijn was de bestrijding van fentanyl ook een speerpunt in Trumps Chinabeleid. Op Trumps aandringen nam China in 2017 maatregelen om de handel in fentanyl en verwante stoffen aan banden te leggen. Ze plaatsten als eerste land ter wereld de productie en export van alle vormen van fentanyl permanent onder strenge controles, een stap waar de Verenigde Staten blij mee waren.

3
Wat heeft China gedaan? En werkte dat?

Op grond van hun afspraken wisselen China en de Verenigde Staten geregeld informatie met elkaar uit. China werkt mee aan het aanpakken van de illegale geldstromen die de fentanylmarkt financieren, en begon in augustus 2024 met het strenger reguleren van grondstoffen voor de fentanylproductie.

Dat het aantal doden door overdoses in de Verenigde Staten sinds eind 2023 elke maand daalt zou, naast verbeterde toegang tot medicatie die een overdosis kan terugdraaien, te maken kunnen hebben met deze Chinese maatregelen.

Daarmee is de handel niet gestopt. Volgens Yu Haibin, een inspecteur van het Chinese drugscontrolebureau, komt dat vooral doordat het merendeel van de stoffen waarmee fentanyl wordt gemaakt veel andere toepassingen hebben. China kan de handel in die legale stoffen niet aan banden leggen, vertelde hij recent aan de Chinese partijkrant Global Times.

Volgens Amerikaanse onderzoekers kan China wel meer doen, zoals het vervolgen van criminele producenten en verkopers.

Een middel dat gebruikt om het effect van overdosis te bestrijden wordt opgehangen in het metrostation van Harvard.
Foto Pat Greenhouse/The Boston Globe

4
Hoe reageert China op de nieuwe dreigementen?

In China zijn sommige commentatoren verbaasd dat Trump juist over fentanyl begint, een onderwerp waarop de afgelopen jaren diplomatieke vooruitgang is geboekt.

Maar zo gek is dat niet. De bestrijding van fentanyl is al verschillende keren een symbool geworden voor de relatie tussen beide landen. China zette die in 2022 stop toen Nancy Pelosi tegen China’s zin Taiwan bezocht, in 2023 werd de samenwerking hervat en zegde de Chinese president Xi Jinping nieuwe maatregelen toe.


Lees ook

Trumps invoerheffingen: politiek pressiemiddel of opmaat naar handelsoorlog?

Vrachtwagens staan in de rij bij de grens tussen Mexico en de Verenigde Staten.

Trump doet nu iets vergelijkbaars als wat China eerder deed, door China’s prestaties op het gebied van de bestrijding van fentanyl te verbinden aan de discussie rond importheffingen. Hij suggereert dat als China de drugssmokkel actiever aanpakt, de economische relatie kan verbeteren.

Politicoloog Zha Daoxiong van Peking University voorspelde vorig jaar al dat fentanyl opnieuw de focus zou kunnen worden van „diplomatieke strijd” tussen de geopolitieke rivalen. Dat soort politisering van een maatschappelijke crisis is voor niemand goed, schreef hij.

Volgens Trump heeft hij het thema vorige week, nog voor zijn aantreden, besproken in een „prettig” telefoongesprek met president Xi Jinping. Wat Xi zei, blijft onbekend. Eerder benadrukten Chinese woordvoerders dat de „fundamentele oorzaken van de overdoseringen in de Verenigde Staten zelf liggen”.


Lees ook

De straten van Tijuana liggen vol met drugsverslaafden, maar de Mexicaanse regering wil niet spreken van een crisis

De Mexiaanse grensstad Tijuana is naast een uitgaansstad ook een hotspot voor drugssmokkel.