Aangerande ex-militair verbrak het zwijgen en kreeg de daders voor de rechter

Een rechtbank in het Japanse Fukushima heeft drie oud-militairen veroordeeld tot voorwaardelijke celstraffen van twee jaar, vanwege de aanranding van een vrouwelijke collega in 2021.

De zaak wordt in Japan als baanbrekend gezien – niet alleen omdat veroordelingen wegens aanranding zeldzaam zijn, maar ook omdat het slachtoffer, de 24-jarige Rina Gonoi, vorig jaar in de publiciteit trad om te vertellen wat haar was overkomen. Op het bespreken van seksueel wangedrag rust in het conservatieve Japan een groot taboe.

Gonoi sloot zich in 2020 aan bij het Japanse leger. Tegenover CNN vertelde ze eerder dit jaar dat ze daarvan droomde sinds vrouwelijke militairen haar als kind met haar gezin hadden geëvacueerd uit haar woonplaats Higashi-Matsushima, toen die in 2011 bij een aardbeving en de daarop volgende tsunami was verwoest. Bovendien zag ze de strijdkrachten als ideale plek om haar carrière als judoka te ontwikkelen.

Maar vrijwel direct na haar intrede in het leger kreeg Gonoi dagelijks te maken met seksuele intimidatie, ongewenste aanrakingen en seksistische opmerkingen. In 2021 werd ze door drie mannelijke collega’s op een bed werd gedrukt terwijl ze deden alsof ze haar penetreerden. Een tiental andere collega’s zou lachend hebben toegekeken.

Online haat

Gonoi klaagde erover bij haar superieuren, maar omdat niemand wilde getuigen, ontbrak in hun ogen het bewijs en ondernamen ze geen actie. Daarop nam ze ontslag en vertelde ze vanaf 2022 over haar ervaringen op sociale media. Het kwam haar op veel online haat te staan, vertelde ze dinsdag aan journalisten bij de rechtbank, maar ze deed het naar eigen zeggen om vrouwelijke collega’s te behoeden voor wat haar zelf was overkomen.

Een video die Gonoi in juni 2022 op YouTube postte, ging viraal en trok ook internationaal de aandacht. Time Magazine nam Gonoi op in de TIME100 Next, een internationale lijst van „opkomende leiders”.

Het ministerie van Defensie bood alsnog excuses aan en ontsloeg verschillende bij het incident betrokkenen. Uit een onderzoek dat het vervolgens instelde, kwamen ruim 1.400 klachten over seksueel wangedrag binnen de strijdkrachten naar voren. Gonoi deed alsnog aangifte.

De drie dinsdag veroordeelde ex-soldaten hadden het incident tegenover de rechter toegegeven, maar ontkenden dat ze oneerzame bedoelingen hadden gehad. Maar daar ging de rechter niet in mee. De drie hadden duidelijk seksuele handelingen geïmiteerd, en Gonoi daarmee „van haar waardigheid beroofd en als object behandeld”.

Hervormde wet

Hoewel de straf – twee jaar voorwaardelijk met een proeftijd van vier jaar – relatief mild is, reageerde Gonoi na de uitspraak opgetogen tegenover journalisten. „Veel slachtoffers durven nog niet naar voren te komen. Maar nu hebben we dit vonnis, en ik hoop dat meer mensen zich nu uit durven te spreken.”


Lees ook
Japan scherpt wetten rondom seks en verkrachting aan

Aan de hervormingen in Japan ging veel maatschappelijk protest vooraf, zoals hier in 2019 in Tokio.

De Japanse wet maakte het slachtoffers van seksueel wangedrag tot voor kort erg moeilijk om hun recht te halen. Eerder dit jaar werd de wet aangepast, waardoor slachtoffers van verkrachting niet langer hoeven te bewijzen dat ze hebben geprobeerd zich te verzetten. Ook werd de leeftijd waarop jongeren geacht worden weloverwogen te kunnen instemmen met seks met een volwassene, verhoogd van dertien naar zestien jaar.



Leeslijst