De kans op overleving van de noodlijdende fabrikant van elektrische bussen Ebusco is donderdag iets toegenomen. Aandeelhouders stemden er mee in dat het bestuur nieuwe aandelen mag uitgeven om te proberen 36 miljoen euro op te halen.
Het Noord-Brabantse Ebusco (750 werknemers) verkeert in zware financiële problemen. Het bedrijf krijgt bussen al langere tijd niet goed afgebouwd door onder meer problemen in de toeleveringsketen en een moeizame omschakeling naar de productie ervan in China. Klanten annuleren orders en willen compensatie zien voor te late leveringen.
Donderdagochtend gaf Ebusco enig inzicht in hoe groot de problemen zijn. Het bedrijf heeft schulden van 33 miljoen euro, onder meer bij de Belastingdienst, die het lastig kan afbetalen. Woensdag verloor het bovendien een kort geding van vervoerder Qbuzz, die volgens de rechter een grote order mocht annuleren en terecht beslag had laten leggen op 1,2 miljoen euro aan banktegoeden.
Bij dat geld kan Ebusco inmiddels weer, liet het bedrijf donderdag weten, na gesprekken met Qbuzz.
De beurskoers van het bedrijf daalde deze week al bijna met de helft, en donderdag legde de AFM de handel stil in afwachting van de uitkomst van de vergadering. Die was voor het bedrijf positief: Ebusco mag van de aandeelhouders, waaronder ING, nieuwe aandelen uitgeven waar beleggers op kunnen intekenen.
Of Ebusco de benodigde 36 miljoen bij elkaar krijgt, is niet zeker. De directie zegde toe nog dit jaar een prospectus te publiceren, waar bijvoorbeeld uit moet blijken of de huidige beleggers korting krijgen.
Op de bijeenkomst in Deurne presenteerde de nieuwe topman Christian Schreyer zijn plannen om de situatie te verbeteren, in een poging beleggers over te halen nieuw geld in te leggen. Schreyer verving eerder dit jaar oprichter, grootaandeelhouder en topman Peter Bijvelds, die het veld moest ruimen van de raad van commissarissen. Voormalig rallycoureur Bijvelds richtte het bedrijf op in 2012 en bezit nog wel de meeste aandelen. Hij was donderdag ook aanwezig in Deurne, maar hield zich op een van de achterste rijen stil.
Banen schrappen
In de plannen van Schreyer gaat Ebusco banen schrappen, wil het licenties uitgeven om de eigen technologie te vermarkten en wil het de productielocaties van Deurne en Venray samenvoegen. Met de vraag naar de bussen en het product zelf is niks mis, zo benadrukte hij regelmatig, maar in „de uitvoering” loopt het spaak. Het bedrijf verwacht vooral begin 2025 een tekort aan werkkapitaal en wil met het nieuw opgehaalde geld die spannende periode overbruggen.
„We zitten als bedrijf in een negatieve cyclus”, zei Schreyer. „We konden onze leveranciers niet betalen, daardoor kwamen er productievertragingen, daarom kwam er te weinig cash binnen.” Ebusco moet volgens hem veertig à vijftig bussen per maand gaan bouwen, waar dat er vorig kwartaal slechts 37 waren. En vooral: het moet het vertrouwen terugwinnen van klanten, die – zoals blijkt uit de kwestie met Qbuzz – hun buik vol hebben van Ebusco.
We zitten als bedrijf in een negatieve cyclus
Op de vergadering hadden sommige aandeelhouders felle kritiek, hoewel de overgrote meerderheid uiteindelijk instemde met de plannen. Namens de Vereniging voor Effectenbezitters (VEB) wees André Jorna op het hoge verloop in de raad van bestuur, waar de afgelopen drie jaar zeker twaalf verschillende mensen in hebben gezeten. Hij zei dit in reactie op het nieuws van donderdag dat financieel directeur Jurjen Jongma nu ook van plan is te vertrekken. „Ik ken geen ander bedrijf dat zo’n hoog verloop voor elkaar heeft gekregen.” De VEB onthield zich uiteindelijk van stemming.
‘Not a Brabant company’
De vergadering begon erg chaotisch. Vrijwel direct werd er geschorst, nadat voorzitter van de raad van commissarissen Derk Haank zijn openingsspeech in het Engels wilde houden. Een aantal aandeelhouders maakte daar bezwaar tegen: de vergaderingen van Ebusco werden altijd in het Nederlands gehouden. Volgens Haank zou dat vanaf nu anders gaan omdat topman Schreyer geen Nederlands spreekt. „Ebusco is not a Brabant company”, zei die laatste nog, maar een „international” bedrijf.
Uiteindelijk werd de vergadering ruim een kwartier geschorst om de speech van Haank te vertalen in het Nederlands. Daarna vond de vergadering voor een groot deel in het Nederlands plaats, met bijdrages van Schreyer in het Engels.