Aandeelhouderschap mediabedrijf kost Thaise verkiezingswinnaar mogelijk vrijgekomen post premier

Thaise verkiezingscommissie De Thaise wetten verbieden zo’n aandeelhouderschap voor parlementsleden. Pita Limjaroenrat was de uitgesproken kandidaat om de vertrekkende Prayuth Chan-ocha op te volgen als nieuwe premier van Thailand.
Pita Limjaroenrat was de uitgesproken kandidaat om de vertrekkende Prayuth Chan-ocha op te volgen als nieuwe premier van Thailand.
Pita Limjaroenrat was de uitgesproken kandidaat om de vertrekkende Prayuth Chan-ocha op te volgen als nieuwe premier van Thailand. Foto Athit Perawongmetha/Reuters

Pita Limjaroenrat wordt door de verkiezingscommissie verdacht van onregelmatigheden tijdens de Thaise parlementsverkiezingen die hij afgelopen mei won. Dat melden Thaise media woensdag. De 42-jarige pro-democratische politicus wordt onder meer aangewreven, zo schrijven Thaise media, over aandelen te beschikken in een belangrijk mediabedrijf. De Thaise wetten verbieden zo’n aandeelhouderschap voor parlementsleden.

De overwinning van afgelopen mei maakte van Pita de uitgesproken favoriet voor de vrijgekomen post van premier van Thailand. Nu riskeert Pita een schorsing van het Thaise parlement. De verkiezingscommissie zegt over voldoende kwalijke elementen te beschikken om het dossier rond zijn partij Move Forward over te dragen aan het Grondwettelijk Hof. Een nietigverklaring van de verkiezingsuitslag behoort tot de mogelijkheden.

De nieuwe ontwikkelingen komen aan de vooravond van een belangrijke stemming in het parlement. Daar zouden afgevaardigden en senatoren bijeenkomen om een nieuwe premier aan te wijzen. Pita was daarvoor de enige uitgesproken kandidaat. De Move Forward-partij omschreef het oordeel van de verkiezingscommissie inmiddels als „machtsmisbruik”. De partij laat in een verklaring weten niet op hoogte te zijn gesteld van de beschuldigingen en geen gelegenheid te hebben gekregen om zich te verweren. Het is onduidelijk of de stemming donderdag doorgaat.

Afgelopen mei bracht de partij Move Forward het conservatieve establishment een flinke tik toe met een progressief programma met de vraag om meer democratie als zwaartepunt. Dinsdag kondigde oud-legerleider Prayuth Chan-ocha, de verliezer van de recente verkiezingen, na negen jaar zijn afscheid aan als premier. Daarmee kwam een einde aan het bewind van het leger, dat bij een coup in 2014 de macht greep. Tijdens die regeerperiode kwamen basisvrijheden onder druk te staan en kwam de Thaise economische groei tot stilstand.

Lees ook: Vier vragen over de Thaise democratie