‘We willen gewoon weg uit Gaza’

Eerst waren het er tien, vervolgens bleken het er zeventien en in de loop van deze maandag bleken er op dat moment 22 mensen „met een Nederlands paspoort of Nederlandse verblijfsdocumentatie” in Gaza te verblijven. Dit zijn althans degenen met wie het ministerie van Buitenlandse Zaken in contact staat.

Bij de groep van 22 horen ook „mensen behorend tot het kerngezin”, zoals bijvoorbeeld partners en minderjarige kinderen die zelf niet over dergelijke documentatie beschikken.

Eerder werd bekend dat er tenminste twee families in Gaza verblijven. Zondagavond werd na berichtgeving in het Algemeen Dagblad duidelijk dat een derde gezin zich in het gebied bevindt. Het betreft de familie van Mahmoud en Fatma Hussein uit het Brabantse Best, die hun 28-jarige zoon Ahmed op zaterdag 7 oktober hoopten te zien trouwen. Ook drie broers en een neef maakten deel uit van dit reisgezelschap.

De krant beschrijft hoe de familie aanvankelijk in Deir al Balah verbleef, een kuststad in het midden van het gebied, maar maandag naar de grens van Gaza reisde in de hoop via de grensovergang bij Rafah naar Egypte te kunnen gaan. Samen met Erez in het noorden is grenspost Rafah de enige grensovergang voor mensen. Israël heeft een totale blokkade van de Gazastrook ingesteld.

Geruchten over een akkoord waardoor de grens open zou gaan voor Gazanen met een tweede nationaliteit en andere buitenlandse bezoekers hielden maandag de hele dag aan. De familie besloot, met honderden anderen uit verschillende landen dit moment af te wachten, vooralsnog zonder succes. Het ministerie liet weten de berichten over een opening van de grens ook te hebben gelezen. „Mocht dit het geval zijn dan doen we er alles aan om de groep, met wie het ministerie contact heeft, zo goed mogelijk te adviseren en op te vangen.”

Later op maandagavond werd uit berichtgeving van persbureau AFP, met een verslaggever ter plekke aanwezig, duidelijk dat Israël de grensovergang tussen Gaza en Egypte bij de Palestijnse stad Rafah maandag heeft gebombardeerd.

Op maandagavond vertrok ook de zesde repatriëringsvlucht met Nederlanders vanuit Tel Aviv naar Keulen. De groep zou vandaar per bus naar Eindhoven Airport worden vervoerd. Met eerdere vluchten werden al 702 Nederlanders die in Israël verbleven naar Nederland teruggebracht.

„Niemand helpt ons”, tekende het AD op uit de mond van bruidegom Ahmed Hussein. „We willen gewoon weg hier, terug naar Nederland. We zijn allemaal Nederlandse staatsburgers.” De familie kon door NRC niet worden bereikt voor commentaar.