‘Unruly’ toont de gruwelijke geschiedenis van de ‘sletvrees’ van vorige eeuw

Recensie Film

Drama De 17-jarige Maren is té losbandig voor het Denemarken van 1933. Dus wordt ze gediagnosticeerd als verstandelijk beperkt en naar een instituut gestuurd. Deze boosmakende film leidt tot ongemakkelijke vragen over de huidige tijd.

Maren (Emilie Kroyer Koppel) wordt wegens ‘zedeloos’ gedrag naar een heropvoedingskamp gestuurd, in ‘Unruly’.
Maren (Emilie Kroyer Koppel) wordt wegens ‘zedeloos’ gedrag naar een heropvoedingskamp gestuurd, in ‘Unruly’.

Als genreaanduiding zou bij de Deense film Unruly eigenlijk horror moeten staan in plaats van drama. Waargebeurde horror bovendien. Het is 1933 en om voor eventjes aan het strakke keurslijf van haar saaie werk in een naaiatelier te ontsnappen, danst de 17-jarige Maren graag wild op jazzmuziek. Mannen vinden haar aantrekkelijk en vice versa. Zo’n (seksueel) assertieve vrouw die zich niets aantrekt van de maatschappelijke regels is bedreigend voor de gezapige status-quo. Dus ziet men haar als zedeloos, losbandig en, nog erger, als „hoer”. Op een dag staat de jeugdzorg op de stoep bij haar armlastige, alleenstaande moeder. Het advies is om haar immorele dochter naar een heropvoedingskamp te sturen: ze moet een deemoedige, gehoorzame vrouw worden. Maar omdat de bokkige Maren niet meewerkt aan een test, wordt ze gediagnosticeerd als verstandelijk beperkt en naar een instituut op het Deense eiland Sprogø gestuurd. Daar ontmoet ze tienermoeder Sørine, die haar wegwijs maakt in de vele verboden van het instituut. Af en toe komt een hardvochtige arts langs die gedwongen steriliseren als dé oplossing ziet voor deze ‘probleemvrouwen’: het is beter als ze geen kinderen krijgen.

In Denemarken werden in 1929, 1934 en 1935 diverse wetten van kracht die het mogelijk maakten om drastisch en onomkeerbaar in te grijpen in het leven van (volgens de aftiteling) 13.000 meisjes en jonge vrouwen. Dat het echt gebeurd is, maakt alles nog onverkwikkelijker. Bovendien was Denemarken niet het enige land waar deze wetten zijn ingevoerd, buurland Zweden had ze bijvoorbeeld ook. Goed dus dat het fraai gefilmde en sterk gespeelde Unruly deze gruwelgeschiedenis op waardige wijze voor het voetlicht brengt.

De boos makende film leidt ontegenzeglijk tot ongemakkelijke vragen: hoeveel gruwelen kan een mens (lees: vrouw) verdragen? Waarom greep niemand in? Wie bepaalt wie verstandelijk beperkt en/of losbandig is? Zijn ideeën over losbandigheid sinds 1933 eigenlijk wel zo veranderd of is ‘sletvrees’ van alle tijden? Hoeveel verschilden deze praktijken van de eugenetica die de nazi’s indertijd propageerden?

https://www.youtube.com/watch?v=B4ovqvbrxRY