‘True Detective’ breekt in nieuw seizoen met conventies, maar behoud stijl en sfeer

Tijdens de openingstitels van het nieuwe True Detective-seizoen wordt het al duidelijk dat de serie een flinke transformatie ondergaan heeft. Het nummer ‘Bury a Friend’ van de eigenzinnige popartiest Billie Eilish wordt ingezet, terwijl we ietwat surrealistische beelden zien van onder meer een duistere verlaten weg in Alaska. Het liedje is modern, elektronisch, macaber. Heel anders dan de stemmige Americana die te horen was over (tevens prachtige) opening van het eerste seizoen van de misdaadserie, maar wel toepasselijk.

De stijlvolle intro van True Detective: Night Country staat symbool voor de nieuwe aanpak van de maker die de leiding van de serie heeft overgenomen. Voor een deel zit heruitvinding in het dna van de serie: elke seizoen heeft een losstaand misdaadverhaal met nieuwe acteurs. Connecties met eerdere verhaallijnen zijn er niet, meer een gedeelde sfeer. Maar de Mexicaanse Issa López drukt als schrijver, regisseur en showrunner (‘seriechef’) duidelijk haar eigen stempel op de formule. Ze neemt het stokje over van Nic Pizzolatto, de bedenker en schrijver van de eerste drie seizoenen.

Het eerste seizoen, met hoofdrolspelers Woody Harrelson en Matthew McConaughey, begon tien jaar geleden bij kwaliteitszender HBO en groeide in de periode van de wekelijkse uitzendingen uit tot een sensatie. Op knappe wijze behandelde Pizzolatto een moordzaak die zich over verschillende tijdlijnen afspeelde, terwijl de hints naar een groot, mogelijk bovennatuurlijk complot de kijkers fascineerden. Ook de zelfverzekerde regie van Cary Joji Fukunaga viel op. De slotafleveringen voelde voor sommigen als een lichte anticlimax, want het grote kwaad bleek gewoon menselijk. Het tweede seizoen volgde snel, maar kenmerkte zich door een drastische daling in kwaliteit. Reeks drie werd in 2019 een stuk beter ontvangen, maar wist veel minder opwinding te creëren.

Na een lange pauze is de tijd nu rijp voor een herstart. Dat doet López zonder uit het oog te verliezen wat vooral het eerste seizoen bijzonder maakte. Dus ja, er zijn koppige rechercheurs met traumatische verledens, een mysterieuze zaak en hints naar mogelijk bovennatuurlijke inmenging. Maar verder is veel anders. Zo zijn de twee hoofdpersonages vrouw, terwijl de serie tot dusver vooral masculiene energie had.

Ook de locatie heeft een heel andere sfeer: de serie speelt in het donkere en ijskoude Alaska, terwijl de eerste reeks in het broeierig warme Louisiana speelde.

HBO Max

Nieuwe hoofdrollen

Wat in eerste instantie vooral in het oog springt is de hoofdrol voor Jodie Foster (61), die voor het eerst sinds 1975 een rol in een televisieserie speelt. De acteerveteraan en tweevoudig Oscarwinaar (The Accused, The Silence of the Lambs) staat in Night Country tegenover relatieve nieuwkomer Kali Reis (37), een voormalig profbokser. De ietwat vijandige dynamiek tussen de personages vormt het hart van het zesdelige seizoen. Foster speelt Liz Danvers, een chronisch chagrijnige rechercheur die de plotselinge vermissing van acht wetenschappers onderzoekt. Ze werken in een afgelegen onderzoeksstation nabij het fictieve plaatje Ennis. Het onderzoek vindt plaats in een periode waarin de zon niet opkomt, wat de serie een constante duisternis geeft. Danvers moet tijdens het onderzoek samenwerken met Evangeline Navarro (Reis), een agent met een inheemse achtergrond. De oorspronkelijke bewoners, en de manier waarop Amerika met hen omgaat, vormen een belangrijke rode draad in het geheel. De spirituele aspecten krijgen hiermee ook een logische toevoeging.


Lees ook
In Alaska beleeft occulte politieserie ‘True Detective’ beste seizoen

Jodie Foster in True Detective: Night Country.

Foster speelt het type zoals dat vaak voorkomt in duistere politieseries: een geweldige agent, maar iemand die slecht met mensen omgaat. Ook haar partner, met wie ze tegen wil en dank samenwerkt, heeft veel woede in zich. Toch voelt het nergens cliché: het acteerwerk is uitstekend, de verhaallijn spannend en de regie rotsvast. Het helpt dat López alle afleveringen regisseerde en (mee)schreef. Ze kreeg eerder veel lof voor de film Tigers Are Not Afraid, een horrorsprookje over kinderen die te maken krijgen met drugskartels en spoken. Ook hier weet ze een lekkere unheimische sfeer te creëren.

Intimiderend

Foster heeft ook aardig wat regie-ervaring: ze regisseerde onder meer afleveringen van de Netflix-series Orange Is the New Black, House of Cards en Black Mirror. Door haar lange staat van dienst weet ze wat ze wel en niet pikt van andere regisseurs. Met López had ze een fijne samenwerking, vertelde ze tegen The Guardian. Wel moesten ze hun werkwijze op elkaar afstemmen: „Ik heb in ontzettend veel films gespeeld, dat kan intimiderend zijn. Zij heeft vier films geregisseerd. Maar we hadden meteen een band en hebben veel gelachen.”

Met deze rol speelt ze een anti-held die in het verleden vaker door mannen werd gespeeld. In hetzelfde interview legt ze uit dat zelfs een van haar zoons door televisieseries zelfs begon te denken dat hij zich als een klootzak moest gedragen. Hij werd opgevoed door Foster en haar vrouwelijke partner en wilde onderzoek doen naar mannelijkheid. „Toen hij op de middelbare school zat, probeerde hij uit te zoeken hoe hij een jongen moest zijn. Zijn conclusie: ik moet een klootzak zijn. Ik moet me slecht gedragen tegen vrouwen.”

Gelukkig voor Foster: het was een korte fase waar haar zoon doorheen ging. En als hij naar het nieuwe seizoen van True Detective kijkt, kan hij zien hoe dat vrouwen ook prima onsympathieke personages kunnen spelen.

https://youtu.be/LwaGRzQzZH0?si=UYfHwl-9VJ-HCrSb

True Detective: Night Country, vanaf maandag 15 januari op HBO Max.