‘Three Musketeers: D’Artagnan’ biedt meer dan genoeg ouderwetse pret

Recensie Film

Avontuur ‘Three Musketeers: D’Artagnan’ biedt een prettige mix van humor, galanterie, avontuur en thriller, vlot maar niet hijgerig, eerder vakkundig dan spectaculair.

De drie musketiers Athos (Vincent Cassel, linka), Aramis (Romain Duris, midden) en Porthos (Pio Marmaï, rechts) in ‘Three Musketeers: D’Artagnan’.
De drie musketiers Athos (Vincent Cassel, linka), Aramis (Romain Duris, midden) en Porthos (Pio Marmaï, rechts) in ‘Three Musketeers: D’Artagnan’.

Een film eindigen met ‘wordt vervolgd’: dat is verfrissend oubollig. Three Musketeers: D’Artagnan doet het gewoon: komt het straks goed met zijn gekidnapte liefje Constance, hofdame en vertrouweling van de koningin?

Dit chique Franse tweeluik is de dertigste verfilming van Alexandre Dumas’ roman uit 1844, als ik Wikipedia mag geloven. Het oogt als een soort restauratie na de bombastische, a-historische 3D-versie uit 2011, met zeppelin-slagschepen ontworpen door Leonardo da Vinci. Hier gaan we terug naar de bron, met ruwe zeden, natuurlijk licht, veel modder en min of meer accurate historische details. Zo bespreken de vrienden luchtigjes de fijne kneepjes van folteren.

De basiselementen zijn bekend: de sinistere kardinaal Richelieu wil een oorlog met Engeland provoceren door de onervaren koning Lodewijk XIII op te stoken tegen zijn gemalin Anne, die een amoureuze liason met de hertog van Buckingham zou onderhouden. Hangt op een bruiloft een diamanten halsketting niet om Annes nek, dan is haar overspel bewezen. Maar uiteraard begint alles met het jonge heethoofd D’Artagnan uit Gascogne, die op zijn eerste dag in Parijs in duels verwikkeld raakt met drie veteranen en toekomstige wapenbroeders: hoogadelijke, droeve drinker Athos, religieuze dweper Aramis en losbol Porthos.

Ook nu zie je de musketiers zelden met musketten op het slagveld – de echte D’Artagnan sneuvelde in ons ‘rampjaar’ 1672 tijdens de Franse bestorming van Maastricht – maar des te meer met sabels in de weer als een soort geheim agenten die in dienst van de koning – of eigenlijk: zijn gemalin – de paleisintriges van de grijze kardinaal doorkruisen. Aardig in deze versie is dat de koningin wel degelijk overspelig is: de musketiers redden haar gezicht, niet zozeer haar eer. En er is een subplot rond Athos, ten onrechte ter dood veroordeeld, en diens banden met de dan nog machtige factie der hugenoten. Protestantse fanatici beramen een heel moderne aanslag in de Notre Dame.

Three Musketeers: D’Artagnan biedt een prettige mix van humor, galanterie, avontuur en thriller, vlot maar niet hijgerig, eerder vakkundig dan spectaculair. François Civil oogt als D’Artagnan van dienst wat bleekjes; Vincent Cassel als gekwelde Athos en Eva Green als ondeugend pijprokende femme fatale Milady, de agent van Richelieu, stelen de show.

De joi de vivre van Richard Lesters hitfilm met Michael York uit 1973 haalt deze versie niet, maar er is veel old school-pret van klink-klang en kattaklop, alsmede fraai uitgelichte kastelen aan de Loire, Jan Steen-bordelen en gekostumeerde bals om je mee te vermaken. Wordt vervolgd.

https://www.youtube.com/watch?v=tDr4zFtasrk