‘The Eternal Memory’: opmerkelijke liefde in tijden van geheugenverlies

The Eternal Memory voelt in eerste instantie licht voor een documentaire over een onderwerp als alzheimer. Dat is volledig te danken aan de overweldigende liefde tussen de twee Chileense hoofdpersonen, Augusto Góngora en zijn echtgenote Paulina ‘Pauli’ Urrutia. We zien hen samen giechelen als schoolkinderen terwijl zij hem wast, voedt en telkens opnieuw herinnert aan wie ze zijn. Pauli barst in een hartelijke schaterlach uit als ze haar echtgenoot uitlegt dat ze elkaar al twintig jaar kennen. „Tot nu toe ben je niet bij me weggegaan.”

Góngora en Urrutia zijn in Chili beide publieke figuren. Zij is actrice en was politica. Nu Góngora ziek is, zorgt ze fulltime voor hem, dus neemt hem mee naar haar repetities en voorstellingen, waar hij tussen de decors banjert of meedanst. Hij was een bekende (televisie)journalist die onder meer de gruwel en protesten onder Pinochet vastlegde. In een boek waar hij zes jaar aan werkte benadrukt hij hoe belangrijk het is om ook het „emotionele geheugen” van die periode te reconstrueren, niet alleen de cijfers en statistieken, maar ook de gevoelens, pijn en rouw. Góngora verloor zelf tijdens de dictatuur vrienden op gruwelijke wijze. „Zonder geheugen weten we niet wie we zijn”, leest Urrutia voor uit het boek.

Inhoudelijk doet regisseur Maite Alberdi (van het voor een Oscar genomineerde The Mole Agent) verder echter weinig met het al dan niet vervagen van de herinnering aan historische gebeurtenissen. De archiefbeelden van dit en ander werk van het stel geven vooral een extra wrange laag aan de aftakeling van Góngora.

Alberdi’s film is bovenal een extreem liefdevol, aangrijpend en inspirerend portret van de copingmechanismen die het koppel en vooral Pauli hebben ontwikkeld. Want zoals verwacht komt er een punt dat Góngora haar ook na uren praten niet meer herkent. Het zijn momenten die zo intiem voelen dat ze haast ondraaglijk zijn om naar te kijken. Vooral omdat je door alle liefde die deze personen voor elkaar voelen, als kijker ook een beetje van hen bent gaan houden.

https://www.youtube.com/watch?v=iprcfg7dxSI