‘Recordaantal van zeker 1.300 migranten verdronk in 2023 voor Tunesische kust’

Meer dan 1.300 migranten zijn vorig jaar verdronken of vermist geraakt voor de Tunesische kust. Niet eerder zijn zoveel vermissingen in een jaar gemeld. De vermissingen vormen ongeveer 75 procent van het totale aantal vermiste migranten op de Middellandse Zee. Dat zegt mensenrechtenorganisatie Tunisian Forum for Economic and Social Rights dinsdag tegen persbureau Reuters.

Vorig jaar is Tunesië het belangrijkste vertrekpunt geworden voor mensen die de gevaarlijke oversteek proberen te maken naar Europa. Het aantal migranten dat Italië bereikt over zee is met vijftig procent toegenomen ten opzichte met het jaar daarvoor.

Tunesië-deal

De omstreden Tunesië-deal, waarbij werd afgesproken dat Tunesië honderden miljoenen euro’s zou krijgen in ruil voor het verhinderen van bootmigratie naar Europa, kon de toename van migratie niet voorkomen. Bij het sluiten van dat akkoord speelde demissionair minister Mark Rutte speelde een voortrekkersrol, net als de Italiaanse premier Giorgia Meloni en Europese Commissie-voorzitter Ursula von der Leyen.

Bij voorbaat waren mensenrechtenorganisaties al kritisch. Onder leiding van president Kais Saied wordt Tunesië steeds autocratischer, en staan de rechten van migranten zwaar onder druk. Sinds het sluiten van de deal zijn er veel berichten van overleden en vermiste migranten in de woestijn of op zee bij Tunesië, terwijl de migratie toeneemt.

Mogelijk zet de stijging van het aantal verdrinkingen en vermissingen voor de Tunesische kust door. In 2024 zijn al ongeveer honderd migranten voor de kust van Tunesië vermist geraakt. Doorgaans wagen de meeste mensen in de zomermaanden de oversteek, omdat de weersomstandigheden dan beter zijn.


Lees ook
Drie weken na Tunesië-deal: weer 41 doden na bootramp op Middellandse Zee

De Italiaanse kustwacht wist op 5 augustus 57 bootmigranten te redden, maar borg daarbij ook de stoffelijke overschotten van een volwassen vrouw en een minderjarige.