‘Onze vader was boer in hart en nieren, maar kon nauwelijks rondkomen’

Fotograaf Ad Nuis en auteur Arthur van den Boogaard maken ‘opnieuw’ een foto en belichten de tijd ertussen.

Klusjesman Peter Timmermans (63, midden) werd lente 1965 samen met broer Laurens (65, elektrotechnicus) en neef Jos (links, 65, pensionado) gefotografeerd naast de boerderij aan de Sint Sebastiaanskapelstraat 14 in Laar.

„Mijn ouders hadden destijds een boerenbedrijf. Vijfentwintig varkens, twaalf koeien en zo’n tien hectare grond voor graan en bieten. Er werd nog gewerkt met paard en wagen. Laurens en ik hielpen elke dag mee. Dat gold ook voor Jos, die even verderop woonde. Op vakantie gingen we niet. Alleen voor school en de kerk, als misdienaars, kwamen we het erf af. Toch misten we niks. Onze grootvader had goed geboerd en kon vier zonen helpen aan een boerenbedrijf. Eén zoon, de vader van Jos, wilde naar het gymnasium, maar dat kon niet. Boer of priester was de keuze. De landbouwveranderingen begonnen al na de oorlog. De bevolking groeide, er was behoefte aan voedsel. Ook werd de export belangrijker. Mechanisatie, bestrijdingsmiddelen, de melkmachine, het gebruik van allerlei medicijnen. We kwamen in een tendens van schaalvergroting terecht waarvan we nu zeggen: was dat wel nodig? In de jaren zeventig kwam de vraag of wij boer wilden worden. Jos kon goed leren, ging naar Wageningen, de Landbouwhogeschool. Hij werd biggenfokker. Laurens en ik zagen vooral de zorgen bij onze ouders. Onze vader was boer in hart en nieren, maar kon nauwelijks rondkomen. We kozen voor een technische opleiding. Ik kwam bij Philips terecht. Jos werd door de banken telkens weer gedwongen te groeien. In 2013, met weer allemaal nieuwe wetgeving, besloot hij te stoppen. Zoals Jos zegt: een varken is geen varken meer, maar slechts een productiemiddel. Inmiddels ben ik klusjesman; en imker. Jos helpt mij. Net als onze grootvader hield hij altijd bijen. Het mooiste is het zwermen. Maar ja, dan ben je wel de helft van je volk kwijt. Dus dat proberen we te voorkomen.”

Zelf in Opnieuw? Mail naar: [email protected]. Nuis en Van den Boogaard nemen contact op als uw foto ‘opnieuw’ wordt gemaakt.