‘Jippie No More!’ neemt zijn publiek serieus. Dat doet niet iedere jeugdfilm

De kinderfilms die deze week uitkomen bestrijken het hele spectrum van kinderentertainment. Van verhalen die ontroeren en tot nadenken stemmen, tot schreeuwerig, onsamenhangend amusement.

Jippie No More! laat zien dat een goede kinderfilm zijn publiek serieus neemt. Jaap ‘Jippie’ Peter – een vrolijke, behulpzame en soms energiezuigende 16-jarige met downsyndroom – bereidt zich voor op de bruiloft van zijn zus Gail. Terwijl de hele familie het erf van opa Willem ombouwt tot feestterrein, is de lucht zwanger met liefde. Vervlogen liefde, zoals die tussen opa Willem en zijn overleden vrouw. Vanzelfsprekende liefde, zoals die tussen Jippies vader en moeder. En verse liefde: want óók Jippie wordt verliefd. Voor het eerst. Maar paardenmeisje Lily lijkt Jippies zusje Joe interessanter te vinden.

Op het mistige boerenerf, terwijl tokkelende gitaarmuziek weerklinkt en de huwelijksvoorbereidingen komisch misgaan, dringt tot Jippie door dat hij niet hetzelfde kan hebben als hij om zich heen ziet. Dat verschillen soms goed zijn in een relatie, maar dat hij en Lily té verschillend zijn.


Lees ook
Regisseur Margien Rogaar over de beelden in ‘Jippie No More!’

Beeld uit Jippie No More!

Je verlaat de film existentieel door elkaar gerammeld en ontroerd. Is familiale liefde genoeg voor Jippie? Kan je iemand met down, die weet dat hij als ‘anders’ gezien wordt, volledig beschermen? Jippie No More! geeft geen hapklare antwoorden. Toch heb je het idee dat je naar een feelgood-film keek, liefde overwint.

https://www.youtube.com/watch?v=gvIr1kp85DA&t=1s

Uitbannen van lol

De boeken van Carry Slee en hun verfilmingen staan erom bekend dat ze jongeren een boodschap willen meegeven: doe geen drugs, pas op voor loverboys. Slee-verfilming Juf Braaksel en De Magische Ring doet dat niet. De film is, sterker nog, vrij onsamenhangend. Juf Brakel (al snel ingeburgerd als Braaksel) is het nieuwe schoolhoofd van Lotte en Thijs en begint leerlingen te terroriseren. Geen gelach, geen verjaardagen, geen cadeautjes – lol wordt stelselmatig uitgebannen. Het enige front tegen Braaksel wordt gevormd door Lotte, Thijs en Juf Evi, die een magische ring bezit. Krijgen ze haar weg?

We zullen het nooit weten. Braaksel en de ring zijn slechts bijzaken in een verhaal over de nieuwe vriend van Lottes moeder, die een dief blijkt. Het is een ietwat verwarrende ervaring. Daarnaast doet de film veel goed: sympathieke, sterke bijrollen, mooie, gedetailleerde sets en magische visuele effecten. Al speelt Nicolette van Dam alsof ze er alleen staat om haar hypotheek af te betalen.

https://www.youtube.com/watch?v=GrSKT4eebPw

Dieren op avontuur

Migration is weer één trede omlaag. De nieuwe animatiefilm van Illumination (Minions) volgt een familie eenden die meer avontuur wil en daarom voor het eerst op vogeltrek gaat, naar Jamaica.

Het voelt alsof je naar drie aan elkaar geplakte afleveringen van een tv-serie kijkt. De grapjes zijn lui en voorspelbaar, óók voor kinderen: een kleine duif die heel stoer is, een personage dat drie keer achter elkaar geraakt wordt door een bus. Er is niet veel nodig om kinderen te vermaken, lijken de makers duidelijk te willen maken. En dat de hoofdpersonages eenden zijn, lijkt willekeurig. Het had net zo goed over bizons, kevers, konijnen of mensen kunnen gaan.

Tot slot is er Kattenkwaad in het museum, Russische animatie over een kat die per ongeluk in de Hermitage in Sint-Petersburg belandt en de kunst moet beschermen tegen knaagdieren. Probleem: zijn beste vriend Maurice is een muis!

Kattenkwaad slaat de plank op vrijwel elk front mis. De dieren bewegen houterig, dialogen zijn absurd, met lange pauzes, onmenselijke (of onkattelijke) reactiegeluiden en woorden die ík in ieder geval niet ken. Bedoelt die hond die iedereen de hele tijd ‘piepert’ noemt de buurtschap bij het Zuid-Limburgse kerkdorp Eys?

De weinige grapjes die werken – muis Maurice die opsomt aan welke grote kunstwerken zijn voorouders hebben geknabbeld – sneeuwen onder in een vormloos plot vol geesten, lasers en contradicties.

https://www.youtube.com/watch?v=A3kPjaMu0Ec

Leeslijst