‘Into nature’ brengt kunst langs de Hondsrug, maar is zo veel uitleg echt nodig?

Recensie Beeldende kunst

Kunstroute in Drenthe ‘De diepte van de tijd’ is de leidraad langs de biënnale ‘Into Nature’, die dwars door het Drentse landschap loopt. Een breed thema waar van alles in past, en waarin de bezoeker zich klein en onwetend voelt.

Susanna Inglada, ‘El primero y ltimo’.
Susanna Inglada, ‘El primero y ltimo’. Foto Heleen Haijtema

Steenakkersweg heet het hier, tussen de Drentse dorpen Drouwen en Bronneger. Naast twee hunebedden van rond 3400 v. Chr., prijkt de groots opgezette installatie Just Give me a Minute van het Deense kunstenaarsduo Bank & Rau. Een droogrek, stoelen, tafel en bed, kinderspeelgoed en rondslingerend wasgoed liggen kriskras door elkaar gegooid alsof het huishouden onmiddellijk verlaten moest worden. Vandaar ‘geef me een minuut’ om mijn spullen bijeen te rapen. Er schuilt iets onheilspellends in. Deze haast contrasteert met de eeuwenoude sereniteit van de hunebedden die verwijzen naar het verste verleden, de ‘diepe tijd’.

De installatie maakt onderdeel uit van Into Nature, de vierde editie van de Drentse kunstbiënnale met zeventien kunstwerken, video’s en installaties op en rondom de Hondsrug met als thema Time Horizons. Curator Hilde de Bruijn, verbonden aan het Cobra Museum Amstelveen, heeft een ambitieuze en complexe kunstroute uitgezet, verrijkt met QR-codes die weer leiden tot augmented reality ofwel verrijkte werkelijkheid op je smartphone of tablet. En vergeet je oortjes niet.

De reisgids die de route uitstippelt over de Hondsrug naar het aangrenzende ‘LOFAR-gebied’, waar zich de grootste radiotelescoop ter wereld bevindt, beschrijft soms pagina’s lang wat je ziet. Die informatiedichtheid springt heen en weer tussen hunebedden en zeesediment, Japanse dichtvormen en pingoruïnes, woestijnklimaat, het onpeilbare universum en de Duitse beeldend kunstenaar Joseph Beuys als inspiratiebron.

Is dat fijn? Nee, niet echt. Die overdaad aan informatie doet je je als bezoeker klein voelen. Of onwetend. Bovendien: moet er zo veel uitgelegd worden bij een kunstwerk om het te begrijpen? Mogen we ook onbevangen kijken?

Baum & Leahy, Microbiocene.
Foto Heleen Haijtema

Geologische tijdmachine

De Hondsrug-route van 8 kilometer, die je wandelend of fietsend volgt, begint in het Drouwenerzand. Daar ligt een ogenschijnlijk door de natuur zelf gemaakt boomkunstwerk waarin een geluidsbron is verwerkt, DeepTimeRadio van de Canadese Randy Lee Cutler. In een minicollege geeft ze uitleg over het ontstaan van de aarde, de oerknal en de wereld die zich bevindt buiten onze vertrouwde dimensies. Hierin sluit zij aan bij de IJslandse kunstenaar Egill Sæbjörnsson die met zijn performance-lecture, als video te zien op startlocatie ons ervan wil overtuigen dat alle leven op planeet aarde voortkomt uit lava. Zelfs onze geest en herinneringen zijn van oorsprong gloeiendheet magma, dat ook ‘dieptegesteente’ heet.

De diepte van de tijd, dat is dus de leidraad. Een van de meest direct aansprekende sculpturen is die van Lennart Lahuis. Onder de naam 3.151 (heuvels die zijn gezonken) bootst hij een pingoruïne na, een gesmolten ijsheuvel uit de laatste ijstijd die een ronde laagte in het landschap achterlaat. Drenthe heeft er 3.150 en Lahuis maakt dus een nieuwe. Een trap voert de bezoeker naar de rand van de ruïne, vanwaar hij ongeveer een meter de diepte in kijkt, naar een interactieve kaart met pingo’s elders in de provincie.

Van de geologische tijdmachine voert de biënnale naar de astronomische hemelreis. De aanwezigheid van de radiotelescoop LOFAR (Low- Frequency Array) inspireerde De Bruijn tot kunstwerken die „een onaards begrip van tijd” oproepen, zoals de gids vermeldt. De echte telescoop met zijn duizenden antennes ligt ver buiten de route.

Emii Alrai, Drinkers of the Wind.
Foto Into Nature

Veenlijkenduo

Het komt als een schok dat in het moerassige landschap langs de Beeksdijk een sculptuur van twee reusachtige mensenlichamen ligt, als het ware tegen de grond gesmakt. De meterslange verwrongen gestalten, vervaardigd van opgevuld nylon, touw en zelfs begroeid met bloemen, verwijzen naar het Paar van Weerdinge, een veenlijkenduo uit de late ijzertijd. Reusachtige keien die aan de gedaanten zijn verbonden, suggereren dat ze vanuit de ruimte naar omlaag zijn gegooid. Het werk Figures in the distance is van de Mexicaanse kunstenaar Mariana Castillo Deball. Deze tijdreizigers verbinden de diepe aarde (veenlijken) met de hemel, waaruit ze zijn gevallen.

Verderop in het uitgestrekte LOFAR-gebied trekken zwarte silhouetten de aandacht. Bij aankomst bij de Achterste Velddijk blijken het een gezicht, een stuk bot, vingers, een borstkas. De mond toont een schreeuw. Het lijkt alsof een reuzengestalte zich uit de grond omhoog wilt klauwen.

Hoe aansprekend ook, het is niet duidelijk waarom dit werk El primero y último van de Spaanse Susanna Inglada zich juist hier in het radiotelescopisch terrein bevindt. Het had evengoed tot de eerste route kunnen behoren. Dit toont de zwakte van Time Horizons: het onderscheid tussen Hondsrug en LOFAR is niet sterk. De kunstwerken staan te ver van elkaar en gaan geen interactie met elkaar aan. Energie en spanning ontbreken in deze bloedernstige aangelegenheid. Bovendien is het thema te vaag om een krachtige biënnale te dragen, alle diepgaande uitleg ten spijt.

Inti Hernandez, It rained, yet we have time.
Foto Heleen Haijtema

Lees ook het verslag van de kunstexpeditie van 2021: Je kijkt anders als natuur & kunst ideaal samengaan