N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Interview
Spaanse verkiezingen Het is niet onwaarschijnlijk dat Spanje na de parlementsverkiezingen van aanstaande zondag een ruk naar rechts maakt. De conservatieve PP stapt mogelijk met radicaal-rechts in een coalitie. „Zo kan de PP fors rechts beleid doorvoeren dat ze in haar eentje niet aandurft”, zegt politicoloog Pedro Villanueva.
Krijgt Spanje een radicaal-rechtse regering, net zoals Italië? Zondag gaan de Spanjaarden naar de stembus in vervroegde verkiezingen. Premier Pedro Sánchez schreef die uit nadat zijn sociaal-democratische partij PSOE slecht had gescoord bij de lokale en regionale verkiezingen in mei. Zijn radicaal-linkse coalitiepartner Podemos werd lokaal flink weggevaagd.
Volgens de peilingen zou de rechts-conservatieve Partido Popular van Alberto Núñez Feijóo het nipt winnen van Sánchez’ PSOE. Beide partijen zouden waarschijnlijk een coalitiepartner nodig hebben om een meerderheid te vormen. De Partido Popular flirt daarom al een tijd met het extreem-rechtse Vox en heeft op regionaal niveau al coalities gevormd met deze partij, onder meer in Valencia en in Castilië en León.
Volgens Pedro Villanueva, een politicoloog uit Castilië en León, kan de uitslag nog alle kanten op en maakt links nog steeds kans om landelijk aan de macht te blijven. Villanueva doet onder meer onderzoek naar de Spaanse politieke geschiedenis en schrijft boeken.
Hoe kan het dat Spanje na een behoorlijk linkse regering de kans loopt om een behoorlijk rechtse regering te krijgen?
„De Spaanse politiek is enorm gepolariseerd. Beide flanken bedrijven politiek op basis van het creëren van angst voor de ander. Zo roept links op om vooral niet op rechts te stemmen, omdat de democratie dan gevaar loopt. Rechts haalt op zijn beurt weer uit naar links, met als belangrijkste thema van de laatste weken dat Sánchez voor zijn parlementaire meerderheid steunde op een partij die veroordeelde Baskische terroristen in haar midden heeft. Niemand voert campagne op basis van een programma of doelen die ze willen behalen die het volk ten goede komen. Dit is ongezond voor de democratie.”
De Partido Popular en Vox regeren sinds vorig jaar voor het eerst samen in de regio Castilië en León en nu ook in de regio’s Valencia en Extremadura. Is dit een voorbode voor wat er nationaal gaat gebeuren?
„De coalitieregering van premier Sánchez is de eerste sinds de dictatuur, die in 1975 eindigde. Tot 2020 was er steeds maar één partij aan de macht: de sociaal-democratische PSOE of de rechts-conservatieve volkspartij Partido Popular (PP). Deze keer lijkt er opnieuw geen leider te zijn die in zijn eentje de absolute meerderheid gaat behalen. De PSOE zal hopen op een coalitie met Sumar, de nieuwe linkse partij waarbij ook de zittende coalitiepartner Podemos zich aangesloten heeft. En de PP is aangewezen op Vox. Die twee pacten, een op links en een op rechts, zullen doorslaggevend zijn bij het vormen van een coalitie.
„De Partido Popular kan een samenwerking met Vox goed gebruiken, aangezien de partij op deze manier beleid kan uitvoeren dat ze voorheen niet aandurfde, zoals strengere migratiewetten, het terugdraaien van genderwetgeving en de feministische bewegingen inperken, het versoepelen van de regels op jagen en meer voordelen voor de landbouwsector, ook als die indruisen tegen het klimaatbeleid van de EU.
„Nu propageert Vox al deze plannen en laat de PP deze extreem-rechtse partij de gevolgen dragen als er ophef of kritiek komt. Waarom? Omdat Partido Popular deze punten wel steunt, maar geen kiezers wil verliezen.”
Is de groei van radicaal-rechts in Spanje vergelijkbaar met die in Italië, waar Giorgia Meloni premier is?
„Absoluut niet. Ik zie een aantal flinke verschillen. Zo verzamelde het radicaal-rechtse Fratelli d’Italia van Meloni tijdens de pandemie een achterban door zich tegen de coronamaatregelen te verzetten, waarmee het later de grootste partij werd. Dat deed Vox niet. Daarbij baseert Meloni’s partij haar groei vooral op angst voor massa-immigratie, terwijl Vox – hoewel het ook geen voorstander van immigratie is – zich vooral bezighoudt met wetten tegen gendergelijkheid, voor het gezinsleven en voor behoud van de Spaanse cultuur, geïnspireerd op de fascistische partij Falange Española van dictator Francisco Franco.
„Bovendien denk ik dat extreem-rechts in Spanje minder winst zal boeken dan de peilingen voorspellen. Je ziet al een daling in de meest recente peilingen. Dit komt door interne conflicten en schandalen waar politici van Vox bij betrokken zijn.”
Vox heeft zich tijdens deze campagne minder populair gemaakt door opmerkingen en maatregelen in regio’s en gemeenten waar de extreem-rechtse partij meebestuurt. Zo heeft Vox in Valencia gezegd dat gendergerelateerd geweld niet bestaat, heeft een ander raadslid de lhbti-vlag vergeleken met een pedofielenvlag en wil de partij de Disneyfilm Lightyear verbieden omdat daarin twee vrouwen met elkaar zoenen. Ook zijn de salarissen van ambtenaren in de gemeente Torrelodones (bij Madrid) flink verhoogd, nadat Vox in de campagne juist had gepleit voor bezuinigingen.
Zoals Vox een rechtse coalitie aan een meerderheid kan helpen, zo speelt Sumar die rol op links. Sumar, letterlijk ‘Verenigen’, bestaat uit 35 werkgroepen, waaraan zo’n duizend mensen deelnemen. De groepen staan onder leiding van 35 coördinatoren: technici, professoren, economen of filosofen. Samen brengen ze per thema de problemen in kaart die leven onder de bevolking. Zo’n vijftien linkse partijen hebben zich bij het initiatief aangesloten, zoals Izquierda Unida (Verenigd Links) en regionale partijen uit Madrid, Ceuta en Galicië. Ook enkele (oud-)burgemeesters van grote steden sloten zich aan.
Links heeft onderling veel onenigheid gehad. Hoe komt dat?
„Dit komt onder meer door de antiverkrachtingswet Solo si es si [Alleen ja betekent ja] van minister Irene Montero [Gelijkheid, Podemos]. Als gevolg van die wet zijn er onbedoeld meer dan zevenhonderd zedendelinquenten vrijgelaten. De wet schrijft voor dat veroordeelden aanspraak kunnen maken op strafvermindering wanneer in een nieuwe wet de straf voor het delict lager uitvalt – wat met Montero’s wet het geval was. Na een politieke rel paste premier Sánchez de wet aan, door de verlaging van de straffen terug te draaien.”
Lees ook: Vertrouwensbreuk in Spaanse coalitie om verkrachtingswet
„Deze episode had gevolgen voor de linkse samenwerking. Podemos werkt weliswaar samen met Sumar, maar de lijsttrekker van de nieuwe partij, vicepremier Yolanda Díaz [Arbeid], wilde Montero vanwege dit schandaal niet op de kieslijst hebben.”
„De samenwerking tussen Podemos en Sumar is niet het resultaat van overeenkomsten die de partijen hebben, maar komt voort uit partijbelangen. Onder één noemer kunnen de partijen meer zetels halen dan wanneer ze afzonderlijk van elkaar zouden meedoen aan de verkiezingen. Maar het conflict tussen Díaz en Montero heeft geleid tot een kloof tussen de linkse partijen. Hierdoor kunnen ze de kiezers niet goed mobiliseren. Die onenigheid zorgt voor wantrouwen bij de kiezer.”
Hoe reageren de kiezers hierop?
„Dat kan zich vertalen naar een stem uit wraak, dus op rechts. Een andere optie is dat zij blanco stemmen of helemaal niet naar de stembus gaan. Toch wijst alles erop dat de dag van de verkiezingen een dag zal zijn van grote mobilisatie op links.”
U zegt dat de uitslag – ondanks de peilingen – ook gunstig kan zijn voor links. Waarom?
„Sánchez heeft zichzelf al bewezen op het gebied van economie en verbetering van pensioenen, verhoging van het minimumloon, salarisverhoging voor ambtenaren en andere sociale maatregelen die gunstig gaan uitpakken voor de linkse partijen. Daarnaast heeft hij er door vervroegde verkiezingen uit te schrijven voor gezorgd dat links zich heeft verenigd. Een slimme tactiek, en dat blijkt nu ook uit de peilingen, want PSOE schiet weer omhoog.”
„Wat ook een rol speelt, is dat de Partido Popular Sánchez probeerde neer te zetten als een premier die het land economische problemen heeft geleverd. Deze boodschap is niet doorgedrongen bij de kiezer, omdat ze feitelijk onjuist is. Daardoor is de geloofwaardigheid van PP-leider Feijóo achteruit gegaan, sinds hij zich heeft aangesteld als kandidaat voor het premierschap. Ondertussen schommelt Vox in de peilingen, terwijl Sumar juist weer in peilingen stijgt.”